tw.cosinusów
janusz:

a=7,5
b=5
√3
c=6
d=13,5−5
√3
sinα=3/4
Mam obliczyć x,niby proste ale ciekawi mnie dlaczego gdy obliczę cosα i policzę w ten sposób:
a
2=b
2+x
2−2bxcosα
| | 5√21+15 | | 5√21−15 | |
Wychodzą dwie odpowiedzi x1= |
| i x2= |
| , ale w odp mam tylko x1. |
| | 4 | | 4 | |
Czy x2 nie należy do jakiejś dziedziny? Sprawdzałem czy te dwa trójkąty mogą istnieć z x2 i
wyszło że mogą.
I tak wiem, że można to było policzyć prościej po prostu ciekawi mnie ten x2.
9 lut 19:10
lola456: Druga odpowiedź bierze się stąd, że wyszły Ci dwa kąty dla cos i musisz wybrać jeden który
spełnia warunki zadania.
9 lut 23:04
Mila:

1)
| | 7.5 | | 15 | |
W ΔAEB: e= |
| =3.75= |
| |
| | 2 | | 4 | |
2)
5
√3>7.5 (25*3=75>56.25)
Stąd wniosek, że α<60⇔ α jest kątem ostrym.
| | f | |
W ΔAEC: cosα= |
| , cosα>0 |
| | b | |
3)
=================
5
√3>7.5 (25*3=75>56.25)
Stąd wniosek, że α<60⇔ α jest kątem ostrym.
x>e=3.75
10 lut 16:33