Jak wpaść na to przekształcenie wzoru?
Ania: Mam taką nierówność:
2m3 − m + 1 > 0
I aby rozwiązać zadanie należy ją przekształcić w taki sposób:
(m + 1)(2m2 − 2m + 1) > 0
Wszystko okej, widzę że się zgadza − ale jak na to wpaść? Czy jest tu coś czego nie widzę?
Proszę o pomoc, bo wiem, że sama nie wpadłabym na to.
Dzięki!
9 lut 23:10
Blee:
1) zauważ, że dla funkcji f(m) = 2m3 − m + 1 mamy f(−1) = 0
więc m=−1 jest jednym z pierwiastków
9 lut 23:11
lola456: Musisz zauważyć, że −1 jest pierwiastkiem równania 2m3 − m + 1 = 0
Możesz po prostu wstawić 1, −1, 2, −2 i sprawdzić, lub skorzystać z tw. o pierwiastkach
wymiernych wielomianu.
9 lut 23:12
Blee:
a skąd wiemy o tym ... bo sprawdziliśmy (jak nie wiesz jak rozłożyć jakiś wielomian to
zaczynasz od sprawdzenia czy +1 lub −1 nie jest pierwiastkiem ... później szukasz pierwiastków
| | c | |
całkowitych będących dzielnikami |
| (oczywiście +/− ) |
| | a | |
9 lut 23:12
next: 2m3 − m + 1 > 0
2m3 − 2m + m + 1 > 0
2m(m2 − 1) + m + 1 > 0
2m(m − 1)(m+1) + 1(m + 1) > 0
(m+1)(2m2−2m+1)>0
9 lut 23:21
Ania: Wielomiany dopiero zaczynam, więc o twierdzeniu jeszcze nie słyszałam. Ale dzięki, póki co będę
w takich przypadkach próbować wstawiać małe liczby po kolei.
10 lut 00:25
assa: 1) Sposób od next (w tym przypadku) jest lepszy − tworzysz postać iloczynową poprzez
wyciąganie przed nawias.
2) Przy metodzie Bezouta podstawia się nie "małe liczby" lecz podzielniki wyrazu wolnego − o
ile współczynnik przy najwyższej potędze jest =1.
10 lut 13:23