Rozwiązać metodą przewidywania
Michał: Rozwiązać metodą przewidywania:
y''+9y=3sin3x+3cos3x
y=C1sin6x+C2cos6x
yp=Acos3x+Bsin3x
yp'=−3Asin3x+3Bcos3x
yp''=−9Acos3x−9Bsin3x
Podstawiłem do y''+9y=3sin3x+3cos3x i po lewej stronie i wyszło 0. To tak ma być czy gdzieś mam
błąd ?
9 lut 17:39
Leszek: Bo yp = ....., jest rozwiazaniem rownania jednorodnego w ktorym prawa strona = 0
9 lut 18:31
Michał: Aha, czyli tak ma być ?
9 lut 18:49
Mariusz:
Przewiduj
yp=x(Acos(3x)+Bsin(3x))
9 lut 19:00
Leszek: Nie ,musisz przewidziec RSRN , czyli rozwiazanie szczegolowe rownania niejednorodnego
y= C1x sin (3x) + C2 x cos (3x)
9 lut 19:10
Michał: Dlaczego tam jest x ?
9 lut 19:17
Leszek: Bo taka jest metoda przewidywan
9 lut 19:22
Michał: Czyli wszędzie trzeba dawać x?
9 lut 19:49
Mariusz:
To zależy ilukrotnym pierwiastkiem równania charakterystycznego jest λ=3i
9 lut 19:54