Obrazy i przeciwobrazy funkcji - algebra
Student: | | n * π | |
Niech f: {2,3,4,6} x [2,6] −> R będzie dana wzorem: f(n,x) = x cos( |
| ) |
| | 2 | |
a) Liczba elementów zbioru f({2,3,4}
2) to: ?
b) f
−1({0}) = ?
Zaczynając od a):
Zbiór {2,3,4}
2 to { {2}, {3}, {4}, {2,3}, {2,4}, {3,4}, {2,3,4}, ∅ }
Zatem argumentami funkcji pośród tego zbioru mogą być {2,3}, {2,4}, {3,4}.
Czy obliczam wartości funkcji tylko dla tych trzech, czy również dla {3,2}, {2,4}, {3,4}?
Szczerze mówiąc gubi mnie tu notacja, ponieważ do funkcji przekazywany jest (n,x) a zbiory
wyliczone wyżej są wyznaczane jednoznacznie (tj. zbiór {2,3} to ten sam zbiór co {3,2} itd.)
Jak sobie radzić z tego typu zadankami na przeciwdziedzinę gdy funkcja jest tak określona?
Z góry dzięki za pomoc
Pytający:
Mylisz oznaczenia/pojęcia. {2, 3, 4}
2 to nie jest zbiór potęgowy. {2, 3, 4}
2 to iloczyn
kartezjański.
{2, 3, 4}
2 = {2, 3, 4} ⨯ {2, 3, 4}
Poza tym napisany przez Ciebie zbiór potęgowy nie mógłby być argumentem tej funkcji, przecież
nie zawiera się w {2,3,4,6} ⨯ [2,6].
https://pl.wikipedia.org/wiki/Zbi%C3%B3r_pot%C4%99gowy
https://pl.wikipedia.org/wiki/Iloczyn_kartezja%C5%84ski
https://en.wikipedia.org/wiki/Cartesian_product#n-ary_Cartesian_power