Równanie logarytmiczne
mat123: log0,3(log5 (x2+1))=0
Umiem rozwiązać, wynik to x=2 lub x=−2, ale dziedzina wyszła mi D=(2,∞), czyli zła. Jak
obliczyć poprawnie dziedzinę?
x2+1>0 ⇒ x∊R ∧ log5(x2+1)>log5 1 ⇒ x>0 ⋀ log0,3(log5(x2+1))>log0,3 1 ⇒
x∊(−∞,−2)∪(2,∞)
9 lut 11:30
Jerzy:
log5(x2+1) > 0 ⇔ x ≠ 0
9 lut 11:34
Jerzy:
I co oznacza ostatnia nierówność ?
9 lut 11:38
mat123: Czyli tutaj błąd zrobiłem. Ale wtedy D=(−∞,−2)∪{0}∪(2,∞), czyli nie zawiera rozwiązania równego
2 i −2, a powinno zawierać według odpowiedzi w podręczniku
9 lut 11:39
mat123: Zrobiłem ostatnią w ten sposób:
log0,3(log5(x2+1))>0
log0,3(log5(x2+1))>log0,31
log5(x2+1)>1
log5(x2+1)>log5 5
x2+1>5
x2−4>0
x∊(−∞,−2)∪(2,∞)
9 lut 11:42
Jerzy:
D = R\{0} i finalnie rozwiązujesz równanie,a nie nierówność
9 lut 11:44
mat123: Teraz zrozumiałem! Bo nie robi się dziedziny dla pierwszego logarytmu
9 lut 12:08
Jerzy:
No oczywiście,że nie.To jest równanie,które mamy rozwiązać.
9 lut 12:16