Trygonometria zbiór wartości
Mavannkas: Cześć, jak zrobić to zadanie?
Określ zbiór wartości funkcji:
b) f(x)=4sin
2x−4sinx+5
9 lut 10:44
Jerzy:
a) Jakie skrajne wartości przyjmuje mianownik ?
9 lut 10:52
Mavannkas: Jerzy
Chodzi o dziedzinę?
4cos
2x=1
9 lut 11:00
ABC:
startujesz z własności cosinusa:
−1≤cos x≤1
0≤cos
2x≤1
0≤4cos
2x≤4
1≤1+4cos
2x≤5
9 lut 11:03
Jerzy:
Nie,mianownik jest zawsze dodatni.Jaką może mieć jajmniejszą wartość,a jaką największą ?
9 lut 11:04
ABC:
oczywiście w ostatniej linijce 3 w liczniku w środku
9 lut 11:06
Jerzy:
b) podstaw sinx = t i nałóż warunek t ∊ [−1,1]
9 lut 11:06
Mavannkas: zakres wartości jest od <1,5> tak?
9 lut 11:07
Jerzy:
Tak.
9 lut 11:07
Mavannkas: Nie widziałem co pisaliście
9 lut 11:08
Mavannkas:
[P[ABC

]
Nie do końca rozumiem tego momentu
Wiem, że chodzi o odwrócenie każdej wartości. Ale nie rozumiem jak to działa.
9 lut 11:13
ABC:
| | 1 | | 1 | |
własności odwrotności : przykładowo 2<3 ale |
| > |
| |
| | 2 | | 3 | |
9 lut 11:15
Jerzy:
Przekształcasz po kolei nierówność wyjściową,aby w srodku uzyskać wyrażenie określające
funkcję.
9 lut 11:16
Mavannkas: f(x)=4sin2x−4sinx+5
sinx=t
f(x)=4t2−4t+5
Δ=16−80
Co dalej?
9 lut 11:18
Jerzy:
Czyli równanie kwadratowe przyjmuje tylko warości dodatnie.
Teraz liczysz f(1),f(−1)oraz f(tw) i ustalisz zakres.
9 lut 11:24
Jerzy:
I nie f(x),tylko f(t).
9 lut 11:25
Mavannkas: Znalazłem takie rozwiązanie Mam wrażenie, że jest w nim coś nie tak.
Najpierw robimy to co napisał Jerzy
g(t)=4t
2−4t+5
q=g{p}=4 To jest najmniejsza wartość bo funkcja ma ramiona w górę
g(−1)=13
g(1)=5
I wybieramy po prostu tą większą... Dlaczego?
9 lut 11:38
Jerzy:
Bo zbiór wartości funkcji g(t) na przedziale [−1,1], to przedzial [4,13]
9 lut 11:41
Mavannkas: Dzięki wielkie za pomoc
9 lut 11:53