Rysowanie
Rysowanie: Jak narysowac takie wykresy? Nie ważny rysunek tylko sposób
a) | sinx |+sinx
b) sin(x+| x | )
c) | sinx |+sin | x |
te podstawowe wykresy umiem ale nie rozumiem sumowania
9 lut 17:12
Jerzy:
a)
Dla sinx ≥ 0 f(x) = sinx + sinx = 2sinx
Dla sinx < 0 f(x) = − sinx + sinx = 0
9 lut 17:23
Rysowanie: b)
x≥0 f(x)=sin(2x)
x<0 f(x)=0
c)
sinx≥0 f(x)=2sinx
Tutaj jeszcze chyba trzy możliwości ale nie wiem
9 lut 17:31
Mila:

a) f(x)=|sinx|+sinx
1) |sinx|=sinx dla sinx≥0 ⇔ dla x∊<0+2kπ,π+2kπ>
wtedy
f(x)=sinx+sinx⇔f(x)=2x dla x∊<0+2kπ,π+2kπ>
2)
|sinx|=−sinx dla x∊(π+2kπ,2π+2kπ>
wtedy f(x)=−sinx+sinx⇔
f(x)=0 dla x∊(π+2kπ,2π+2kπ)
9 lut 17:34
Szkolniak: c) f(x)=|sinx|+sin|x|
1) (sinx≥0 ∧ x≥0) ⇒ y=2sinx
2) (sinx≥0 ∧ x<0) ⇒ y=0
3) (sinx<0 ∧ x≥0) ⇒ y=0
4) (sinx<0 ∧ x<0) ⇒ y=−2sinx
wszystko w odpowiednich przedziałach
9 lut 17:39
Rysowanie: Ooo dzięki wielkie za pomoc.
Mogę prosić jeszcze o wskazówki w zadaniu
9 lut 17:41
Jerzy:
A jaka treść ?
9 lut 18:00
Jerzy:
Zapewne określ zbiór wartości funkcji.
9 lut 18:01
Rysowanie: Tak określ zbiór wartości
9 lut 19:03