Oblicz pole obszaru ograniczonego liniami y=arcsinx dla x= -1, y=(π/2)
kuba: Oblicz pole obszaru ograniczonego liniami y=arcsinx dla x= −1, y=(π/2)
Moze ktos pomoc w zaczęciu tego zadania
9 lut 17:49
Blee:

1) robisz szkic wykresu
2) zaznaczasz obszar którego pole pragniesz wyliczyć
3) zapisujesz całkę
4) rozwiązujesz całkę
9 lut 18:10
janek191:
9 lut 18:12
Blee:
Metoda druga (która akurat w tym przypadku może zostać zastosowana)
zauważasz, że funkcja f(x) = arcsinx jest funkcją nieparzystą
zauważasz, że obszar którego pole chcesz policzyć to nic innego jak połowa pola prostokąta o
stąd wynik to będzie π
9 lut 18:12
kuba: blee wlasnie zrobilem tak ale nie wiedzialem czy dobrze, dzieki za pomoc
9 lut 18:17
Blee:
Tak znaczy jak
9 lut 18:29
kuba: z tej drugiej metody
9 lut 21:20