geometria analityczna
Kamyk: Znaleźć równanie płaszczyzny zawierającej prostą
| | x−1 | | z+1 | |
l1: |
| = y+2 = |
| i równoległej do |
| | 3 | | −2 | |
| | ⎧ | x=−t−2 | |
| prostej l2: | ⎨ | y=5t | , t∊R
|
| | ⎩ | z=t+1 | |
9 lut 11:10
Jerzy:
I gdzie problem ? Wyznacz jej wektor normalny i masz punkt,który do niej należy.
9 lut 11:13
Adamm:
(3, 1, −2) − wektor równoległy z l1
(−1, 5, 1) − wektor równoległy z l2
n = (3, 1, −2) x (−1, 5, 1) = ...
do płaszczyzny należy np. (4, −1, −3)
Płaszczyzna: n•(x, y, z)+d = 0, gdzie d = −n•(4, −1, −3)
9 lut 11:22
Kamyk: Wielkie dzięki
9 lut 11:25