stereometria
salamandra:

Podstawą ostrosłupa jest romb o polu 144 cm
2, w którym stosunek długości przekątnych jest
równy 2 :1. jedna z krawędzi bocznej ostrosłupa poprowadzono z wierzchołka kata ostrego rombu
jest prostopadła do płaszczyzny podstawy. najdłuższa z krawędzi bocznych jest nachylona do
płaszczyzny podstawy pod katem o mierze 30 stopni. oblicz:
a) długość wszystkich krawędzi ostrosłupa
b) objętość ostrosłupa
Zacząłem od objętości, która powinna wyjść 480
√3, a mi wychodzi 384
√3
|AC|=2*|BD|
|AC|=2x
|BD|=x
x
2=144
x=12
Przekątne: 12, 24
ΔASC prostokątny (i tu przy okazji pytanie na potwierdzenie tezy, którą mi podała ostatnio Mila
− każdy odcinek poprowadzony z punktu A byłby prostopadły do podstawy tak?)
24
√3=3H
H=8
√3
V=48*8
√3 = 384
√3, gdzieś mam błąd?
9 lut 19:26
Mila:

1) f=2e, α=30
0
P
ABCD=144
144=e
2
e=12
f=24
a
2=6
2+12
2=180
a=6
√5
2)H=SA⊥do płaszczyzny podstawy⇒AC⊥H
ΔSAC,ΔSAB, ΔSAD− Δprostokątne
|AC| =24>a
Dobrze pole obliczone, sprawdź w odpowiedzi długości krawędzi.
9 lut 21:03
salamandra: a=6√5, AS=8√3, BS=DS=2√93, CS= 16√3. Krawedzie mi wyszły poprawnie, zgodnie z
odpowiedzią, jednak nie wiem co z ta objętością
9 lut 21:13
Mila:
V − jest dobrze.
9 lut 21:42
salamandra: Czyli błąd w odpowiedzi?
9 lut 21:46