matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz cosinus kąta
nati11:
Pole powierzchni bocznej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równe 260cm2, a pole powierzchni całkowitej 360cm2. Oblicz cosinus kąta między sąsiednimi ścianami bocznymi ostrosłupa.
9 lut 20:07
Mila:
DF⊥SC, BF⊥SC 1) 360−260=100 a
2
=100 a=10cm |DB|=10
√
2
260
P
ABS
=
4
130
1
=
*10*h
2
2
h=13cm− wysokość ściany bocznej 2) W ΔSEB: k
2
=13
2
+5
2
k
2
=194, k=
√
194
130
1
P
ABS
=
=
*k*f
2
2
130=
√
194
*f
130
f=
√
194
3)W DBF : z tw: cosinusów (10
√
2
)
2
=f
2
+f
2
−2f
2
*cosα 200=2f
2
*(1−cosα)
130
2
100=
*(1−cosα)
194
194
100*
=1−cosα
16900
194
=1−cosα
169
194
cosα=1−
169
25
cosα=−
169
========
sprawdź rachunki, albo odpowiedź.
9 lut 21:40