Czy max{x,0} jest jednostajnie ciągła
123riesz: Prosiłbym o pomoc w pokazaniu, że max{x,0} jest jednostajnie ciągła. Czy ma ktoś jakiś pomysł?
9 lut 15:06
Adamm:
mam pomysł
9 lut 15:22
jc: |max(x,0) − max(y,0)| ≤ |x−y|
9 lut 15:37
riesz123: A co jeśli x<0?
9 lut 18:30
jc:
f(x)=max(x,0).
Jeśli x,y ≥ 0, to |f(x)−f(y)| = |x−y|
Jeśli x<0, y≥0, to |f(x)−f(y)| =|y| ≤ |x−y|
Jeśli x<0, y<0, to |f(x)−f(y)| =0 ≤ |x−y|
9 lut 18:44
riesz123: Czasami najbardziej oczywiste rzeczy są najtrudniejsze, dzięki
9 lut 19:07