matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 8.5.2011
Zadania
Odp.
3
michał:
Oblicz:
8*3
2
√
216
1
michał:
Punkty A=(1,−1), B=(3,5), C=(−7,11) są wierzcholkami trójkąta. Napisz równania prostych zawierajacych boki tego trójkąta i oblicz jego obwód.
2
,p-/a:
rozwiaz metoda NIEgraficzna :
0
michał:
Dane są proste zawierające dwa boki rombu: y=3x−7, y=1/3x+1 oraz jego srodek symetrii s=(3,3). Wyznacz współrzedne dwóch przeciwległych wierzchołków tego rombu, z ktorych jeden należy do
1
zula:
Jaką pracę wykona silnik o mocy 2500 megawatów, działający przez 5 godzin i napędził ciało, które przebyło 50km? Będę wdzięczna za pomoc w rozwiązaniu.
4
michał:
Wyznacz x z równania: (x+2
√
3
)(3−
√
3
)=9+
√
3
9
orzeł:
Na osi dane sa punkty A=(4−
√
3
i B=(
√
19−8
√
3
). Oblicz odległośc tych punktów.
18
bleeeeee:
Napisz równie prostej równoległej do osi OX i przechodzącej przez punkt K(2,1)
2
judyta:
Silnik o mocy 2500 megawatów działa prze 5h. Jaką pracę wykona, jeśli napędzał ciało, które przebyło 50 km. Proszę o pomoc i z góry dziękuję
7
pan zuk:
W urnie mamy 10 kul: 5 bialych 3 czarne 2 zielone. Losujemy 3 kule. Ile jest sposobow wylosowania kul jesli wsrod nich sa
32
fawww:
Witam, przychodzę do was z pewnym zadaniem z którego mogę dostać pozytywną ocene, a sam raczej nie jestem w stanie jego rozwiązać..:( Dlatego zwracam się do was drodzy matematycy z prośbą o
6
35 Aneta 35:
Dany jest trujwymian kwadratowy
1
gruszka:
1
dlaczego
?
2983
18
3
Paula:
oblicz pole powierzchni całkowitej graniastosłópa prawidłowego szejsciokątnego . a=1 cm H=5cm
1
gamoń:
Podaj równianie okręgu w punkcie S (−5,0) i r =
√
2
8
gamoń:
⎧
( x − 3 )
2
+ (y − 2)
2
=4
⎩
x − y + 1 = 0
4
Muniek:
Potrzebuję dowiedzieć się jakie są zależności między punktami O,S,H i P w trójkącie (ja mam różnoboczny).
8
std:
wykaż że trójkąt o wierzchołkach A=(3,−2),B=(5,8) i C=(−1,4) jest prostokątny.
14
justynka91:
wyznaczyć wszystkie ekstrema funkcji y=xlnx
5
std:
oblicz odległość punktu A=(2,5) od prostej przechodzącej przez punkty B=(0,−1) i C=(6,2)
3
xjhaskja:
http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=37&t=23220
7
Jonek:
Cześć umiecie już wygłaszać prezentacje maturalną, moim zdaniem to bzdura że nie można korzystać z kartki.
6
justynka91:
znajdź wszystkie ekstrema funkcji /x
2
−5x−6/
4
Chromosom:
Wykonaj dodawanie ułamków
1
5
+
7
85
1
Ewa:
Zadania z Geometrii Analitycznej. Pomocy! 1. Wyznacz równanie kierunkowe prostej k, a następnie równanie w postaci ogólnej do której
3
muł:
dx
∫
25x
2
+4
11
muł:
dx
∫
25x
2
+4
1
Czy moge tu wyłączyć
przed nawias, a poyem ze wzoru na arctg?
25
1
mulka13:
czy moze mi to ktos pomoc obliczyć?
0
justynka91:
Z tymi dwoma przykładami mam problem a) lim (gdzie x→pi
−
) (pi−x) tg x/2
2
Magda:
Jak moge rozłożyc ten wielomian na czynniki? 20x
3
+8x+5x
2
+2= ?
15
gruszka:
Może ktoś mi wyjaśnic jak to rozwiązac
2980
1
Karolina:
Sprawdz, czy podane rownosci sa tozsamosciami trygonometrycznymi wiedzac, ze α(0,90): a) sinα*(1/sinα −sinα) =cos2α
3
Kiniaa:
jak wyznaczyć punkt przecięcia symetralnych
2
Marlena:
Jak wyrazić skład czegoś w stosunkach A : B : C Jeśli mam dane zawartości procentowe A=5,22% B= 28,42% C=66,42%
15
malami:
wykonaj dzielenie ułamkow
9x+ 9x
2
5x+10
:
18x
4x+8
0
malami:
wykonaj mnozenie ułamkow
3−x
x−2
*
2−x
x−3
9
TOmek:
0 jest parzyste?
9
stokrotka:
2. Funkcja f(x) = x2 −bx +c ma dwa miejsca zerowe, których suma kwadratów wynosi 15. Dla x+−5 funkcja przyjmuje wartość 5.
2
Mateusz:
Witam Mam małe "ale" dot. zadania.
1
Paweł:
Suma długości wszystkich krawędzi prostopadłościanu jest równa 36. Wiedząc że długość najdłuższej krawędzi jest dwukrotnie dłuższa od najkrótszej, oraz że objętość
0
Monia:
Potrzebuję dowiedzieć się jakie są zależności między punktami O,S,H i P w trójkącie (ja mam różnoboczny).
12
Kiniaa:
Znajdź punkt jednakowo odległy od prostej x + y + 1 = 0 i od punktów A(1,1), B(2,1)
0
Monika:
:::rysunek:::
1
Monika:
:::rysunek:::
1
mike:
narysuj wykresfunkcji y=cos x ,dla x E <−1.5pi; 1.5pi> i na jego podstawie wyznacz te argumenty dla których funcja osiaga wartośc równą cos 150stopni
0
Waldi:
Czy można ułożyć równanie kwadratowe , dla którego: a) suma pierwiastków jest równa 7 , a ich iloczyn 3,
0
pieczarka:
Musze dopasować elementy tak by znaleźć maksymalną liczbę rozwiązań f(x) = m dla rzeczywistego parametru m
2
Waldi:
Nie obliczając pierwiastków x
1
,x
2
danego równania , wyznacz wartości wyrażeń: u =
1
x
1
+
1
x
2
, u= x
2
1
+ x
2
2
, w=
1
x
2
1
+
1
x
2
2
,
2
tn:
czy funkcja stała w całej dziedzinie ma max i min?
3
aoeiuy:
x + 6/x+2 > 3 po przekształceniu wychodzi mi x(x−1)(x+2) ten x po za nawiasem mi tylko przeszkadza, zawieszam się w tym momencie i nie wiem jak to na osi zaznaczyć
2
Kasia:
√
x
2
−1
7
kaass:
czy układ nierównośc o dwóch zmiennych to to samo co układ równań z dwiema niewiadomymi?
11
Paweł:
x
3
+ 2x
2
≥ |2x + 4|
5
Marta:
Zadanie brzmi tak: Na rysunku przedstawiono fragment wykresu funkcji kwadratowej f. Odczytaj z wykresu odpowiednie dane i podaj wzór funkcji
4
Agusia:
Czy umie ktoś robić wykresy w exelu potrzebuję pomocy
1
Anqa:
Witam ! Jestem na tym forum po raz pierwszy. Mam nadzieję, że kiedyś przydadzą się moje umiejętności
ale na razie BARDZO proszę o pilną pomoc w poniższym dowodzie:
3
tn:
:::rysunek::: witam,
3
nick:
Punkty A(−2;0) i C(3;5) są wierzchołkami trójkąta równoramiennego ABC, zaś prosta k: y=2x−1 jest osią symetrii tego trójkąta
3
Marta:
zad Podaj kolejne przekształcenia funkcji
1
Niuu:
:::rysunek::: jak się oblicza pierwiastki w twierdzeniu pitegorasa np . 7 pierwiastek 2 do kwadratu + 7
1
Damian16149:
Oblicz pole powiechrzni całkowitej ostrosłupa prawidłowego czworokątenego,którego krawedz podstawy ma długość 5cm,a wysokosc sciany bocznej jest o 20% krótsza.
1
Kiniaa:
Znajdź współrzędne środka i promień okręgu o równaniu 8x
2
+ 8y
2
+ 120x + 84y − 45 = 0
3
Artur:
Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego o krawędzi podstawy 10cm i polu ściany bocznej 50cm
2
1
dzidzia 94:
−2|3x−1|≤6 w odpowiedziach jest x należy do R
0
ktoś:
Proszę o pomoc:
2
azam31:
lim n→
∞
3
√
n
3
+ 7n
2
− n
0
Kasiam1:
Bardzo Proszę o polna pomoc nie mogę sobie z wykresami poradzić a muszę zrobić kilka wykresów dokładniejszy opis mogę wysłać na meila
1
szefoo:
Wiedząc, że liczby 2 i 3 są miejscami zerowymi funkcji kwadratowej f(x) = ax
2
+ bx + c, oblicz iloraz f(6)/f(5)
1
szefoo:
Suma długośći boku trójkąta i wysokości poprowadzonej do tego boku ma być równa 16. Jaką długość powinna mieć ta wysokość, aby pole trójkąta było możliwie największe? Jakie jest to
0
szefoo:
1. Rozwiąż nierówność x
2
−3x(x−1)≤2(x−1)(x+1)−4x 2. Funkcja f(x) = x
2
−bx +c ma dwa miejsca zerowe, których suma kwadratów wynosi 15. Dla x+−5
0
Kasiam:
Nazwa Wykształcenie Ogółem Wyższe policealne średnie Zasadn. Zawod. Podstawowe ukończone Podstawowe nie ukończo−ne
1
szefoo:
Dana jest funkcja f(x)= −2x
2
+bx + 1, gdzie x∊R. Wyznacz współczynnik b wiedząc, że do wykresu funkcji f należy punkt o współrzędnych (
√
2
/2 , 2
√
2
).
3
Paweł:
Rozłóż na czynniki wielomian W(x) = x
4
− 4x
3
+ 2x
2
+ 8x − 8 wiedząc, że liczba 2 jest jego dwukrotnym pierwiastkiem. Prosiłbym o takie łopatologiczne wytłumaczenie krok po kroku
2
piotr6:
Wyznacz wartość największa funkcji f(x) = −x2 + 4x – 2
3
piotr6:
Rozwiąż nierówność : x2 > 6x
6
dziuba:
Oblicz pochodną..
0
gosc:
Uzupelnij rekacje. Temat: aldechydy i ketony ..... + Ag
2
O −> CH
3
− CH
2
− CHO + ...
6
bump:
Wytłumaczenie o co chodzi
Zadanie: Rozwiąż równanie:
17
chce wiedzieć :
5
Ania5432109876:
5/256 Narysuj sześcian i zaznacz kolorem przekrój tego sześcianu, który jest:
18
Madzia:
Wykonaj dzielenie: 6x
2
+11x−21 x
2
+6x+9
0
ambitny:
Kapitał w wysokości 800zł został złożony w banku oferującym kapitalizację miesięczną. Oblicz wielkość kapitału po roku, jeśli przez 6 pierwszych miesięcy roczna stopa procentowa wynosiła:
2
hashiri:
ZAD: Wykaz, ze jesli a i b sa liczbami dodatnimi, takimi ze a≥b, to:
4
Epo:
Po maturze i już mało ludzi
2
grtr:
ααβγγΩ