FUNKCJA KWADRATOWA
szefoo: Suma długośći boku trójkąta i wysokości poprowadzonej do tego boku ma być równa 16. Jaką
długość powinna mieć ta wysokość, aby pole trójkąta było możliwie największe? Jakie jest to
największe pole?
8 maj 13:02
Bogdan:
a + h = 16
| | 1 | | 1 | | 1 | |
P = |
| ah ⇒ P = |
| a(16 − a) ⇒ P(a) = − |
| a2 + 8a
|
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Funkcja P(a) jest funkcją kwadratową, której wykres jest parabolą skierowaną ramionami
w dół. Funkcja ta posiada więc maksimum dla a = ...
8 maj 13:22