Oblicz objętość.
Artur: Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego o krawędzi podstawy 10cm i polu ściany
bocznej 50cm2
...
Po tym co zdołałem obliczyć:
Pole podstawy wyszło 25√3 cm2
a wysokość ściany bocznej 10cm?
jednak gdy próbuje obliczyć wysokość ostrosłupa, a później całą objętość wychodzą mi jakieś
kosmiczne liczby...proszę o pomoc.
8 maj 14:15
adrian:

h
b = 2*50/10 = 10
h
p = 5
√3
1/3h
p =
5√33
H
2 = h
b2 − (1/3h
p)
2 = ...
H = ...
Pp = 25
√3
V = 1/3
8 maj 14:36
kollo: adrain nie rozumiem Twojego pierwszego wersu
8 maj 15:23
kollo: może mi ktoś ten pierwszy wers wytłumaczyć
8 maj 15:42