funkcja kwadratowa
stokrotka: 2. Funkcja f(x) = x2 −bx +c ma dwa miejsca zerowe, których suma kwadratów wynosi 15. Dla x+−5
funkcja przyjmuje wartość 5.
a) Wyznacz współczynnik b i c
b) Podaj postać kanoniczną funkcji f i naszkicuj jej wykres .
c) Oblicz najmniejszą i największą wartość funkcji f w przedziale <−2,1> d) Wykres funkcji f
przekształcono w symetrii względem osi OY ptrzymując wykres funkcji g. Naszkicuj wykres
funkcji g i podaj jej postać iloczynową.
8 maj 18:33
ICSP: drugi warunek to dla x = −5 oraz dla x = 5 funkcja przyjmuje wartośc 5?
8 maj 18:34
stokrotka: Funkcja f(x) = x2 −bx +c ma dwa miejsca zerowe, których suma kwadratów wynosi 15. Dla x=−5
funkcja przyjmuje wartość 5.
8 maj 18:36
ICSP: x12 + x22 = 15
(x1+x2)2 = x12 + 2x1x2 + x22 ⇔ x12 + x22 = (x1+x2)2 − 2x1x2
(x1+x2)2 − 2x1x2 = 15
(b)2 − 2c = 15
8 maj 18:38
stokrotka: ok. Rozumiem. Tylko dlaczego z (x1+x2)2 powstało samo b2 , a nie −b/a . Tak samo z 2x1x2 2c a
nie c/a. ?
8 maj 18:42
Godzio:
bo a = 1
8 maj 18:49
yhym: Dla x=−5 funkcja przyjmuje wartość 5. a co z ta wlasnoscia?
8 maj 18:51
ICSP: funckja kwadratowa:
ax2 + bx + c
twoja funkcja :
x2 −bx + c
Układ równań:
b2 − 2c = 15
5b +c = −20
po rozwiązaniu:
b = −5
c = 5
funkcja po podstawieniu:
x2 + 5x + 5
8 maj 18:51
ICSP: f(−5) = 5
(−5)2 −(−5)b + c = 5
25 + 5b + c = 5
5b + c = −20
8 maj 18:53
stokrotka: no to wszystko jasne . Dziękuje
8 maj 18:55