Zadania z Geometrii Analitycznej. Pomocy!
Ewa: Zadania z Geometrii Analitycznej. Pomocy!
1. Wyznacz równanie kierunkowe prostej k, a następnie równanie w postaci ogólnej do której
należą punkty A (0,3) b (2,4)
2. Zaznacz w układzie współrzędnych zbiór punktów, których współrzędne spełniają układ
nierówności
x+y−1>0
2x−y>0
3. Napisz równanie prostej L, prostopadłej do prostej K 5x−y+3=0 i przechodzącej przez punkt P
(1,4)
4. Oblicz odległość punktu P (2,5) od prostej k: x+y−2=0
5. Określ wzajemne położenie okręgu o: (x+1)2+(y−4)2=16 i prostej k: y=2x+1
8 maj 19:51
Kejt:
1.
f(0)=3
f(2)=4
f(x)=ax+b
f(0)=b
b=3
f(2)=2a+b
2a+b=4
2a+3=4
a=...
3.
prostopadła tzn, że iloczyn współczynników 'a' musi być równy −1.
y=5x+3
wsp. a
1=5
a
2=?
a
1*a
2=−1
5*a
2=−1
czyli:
f(x)=ax+b
przechodzi przez punkt P = (1;4)
tzn, że f(1)=4
b=...
8 maj 20:11