dzielenie ułamkow
malami: wykonaj dzielenie ułamkow
9x+ 9x25x+10 : 18x4x+8
8x−242x3+x2 : x−32x+1
8 maj 18:48
roman: dzielenie to odwrotność mnożenia drugiego ułamka pamietaj o wspólnym mianowniku
8 maj 19:05
ICSP: I o dziedzinie pamiętaj
8 maj 19:10
malami: a mógłby ktos pokazac jak sie robi chociaz jeden przyklad?
8 maj 19:11
Bogdan:
Przy dzieleniu nie wyznacza się wspólnego mianownika
8 maj 19:12
ICSP: pokazałbym ci ale nic nie rozczytam z tego. Jak zapiszesz dużą literką U to pomogę. Pamiętaj o
tym aby zapisać tylko jeden przykład.
8 maj 19:14
roman: zaraz zrobie
8 maj 19:14
roman: Bogdam repect
8 maj 19:15
uio: a po co tu dziedzina
8 maj 19:15
ICSP: zawsze się dziedzinę ustala. To pierwszy krok w każdym takim zadaniu.
8 maj 19:16
roman: to ja może zrobie pierwszy przykład mam nadzieje ze bedzie dobrze ....
| 9x+9x2 | | 4x+8 | | (9x+9x2)(4x+8) | |
| * |
| = no i do dzieła ...= |
| no i |
| 5x+10 | | 18x | | (5x+10)(18x) | |
teraz wystarczy przemnożyc ...
ja już uporządkowałem
| | 36x3+108x2+72x | |
= |
| Bogdam mogę wyciągnąć przed nawias >? |
| | 90x2+180x | |
8 maj 19:22
ICSP: roman jak ty cos palniesz


Już ci to napiszę
8 maj 19:23
roman: to ja sobie jeszcze podziele licznik przez 6
8 maj 19:24
roman: ok
8 maj 19:25
ICSP: D : x ∊R\{−2;0}
| 9x2 + 9x | | 18x | | 9x(x+1) | | 4(x+2) | |
| : |
| = |
| * |
| . dziewiatka skraca |
| 5x+10 | | 4x+8 | | 5(x+2) | | 18x | |
sie z 18. Póżniej 4 z pozostałą 2 z osiemnastka. Na koniec skracam całe wyrażenie (x+2) i
8 maj 19:25
roman: jakie to proste

dziękuję
8 maj 19:27