Rozkładanie wielomianu na czynniki
Paweł: Rozłóż na czynniki wielomian W(x) = x
4 − 4x
3 + 2x
2 + 8x − 8 wiedząc, że liczba 2 jest jego
dwukrotnym pierwiastkiem. Prosiłbym o takie łopatologiczne wytłumaczenie krok po kroku
8 maj 12:39
Kejt:
podziel dwa razy przez (x−2).
8 maj 12:40
Jack:
albo
x2(x−2)2=x4−4x3+4x2
Teraz w wyjśćiowym równaniu mamy: x4−4x3+4x2−2x2+8x−8
Skoro pierwsza grupa wyrazów zeruje się w x=2 i całość też, to i druga musi się zerować (co
łatwo na palcach sprawdzić).
Zatem W(x)= x4−4x3+4x2−2x2+8x−8=x2(x−2)2−2(x2−4x+4)=x2(x−2)2−2(x−2)2=...
Dalej już prosto
8 maj 12:48
Paweł: Dobra, dzięki, udało się
8 maj 12:58