Funckja liniowa
fawww: Witam, przychodzę do was z pewnym zadaniem z którego mogę dostać pozytywną ocene, a sam raczej
nie jestem w stanie jego rozwiązać..:( Dlatego zwracam się do was drodzy matematycy z prośbą o
rozwiązanie i krótkie wyjaśnienie

. Z góry dziękuje
Sporząd wykres funkcji y = f(x) oraz dla m∊R określ liczbę rozwiązań równania f(x) = m, gdy:
a) f(x) = |x+1|+x
b) f(x)=
√x2 =4x +4 −|x+1|
c) f(x)=
√x2 −6x +9 +
√x2
8 maj 21:46
Anna: Pomogę Ci, a tymczasem napisz, czy w b) ma być √x2+4x+4 ?
8 maj 21:51
fawww: tak, przepraszam pomyliłem się

i tak samo w c powinno być
√x2−6x+8 +
√x2, dziękuje
8 maj 21:55
Anna:

a) f(x) = Ix+1I + x
1
0. x+1≥0, x≥−1 2
0 x+1<0, x<−1
f(x)=x+1+x = 2x+1 f(x) = −(x+1)+x = −x−1+x = −1
Wykres na rysunku.
Ilość rozwiązań równania f(x)=m :
0 rozwiązań dla m∊(−
∞,−1)
1 rozwiązanie dla m∊ (−1,
∞)
nieskończona ilość rozwiązań dla m= −1.
8 maj 22:06
fawww: a czy była by pani tak uprzejma i zapisała mi to jeszcze we wzorze wartości bezwględnej? Mniej
| | ⎧ | 2x−2 gdy x<2 | |
| więcej aby to wyglądało następująco : f(x)= | ⎩ | x+3 gdy x=5 | wartości w klamrze
|
oczywiście zmyśliłem

przepraszam, że panią wykorzystuje
8 maj 22:18
fawww: oczywiście chodzi mi o zapisanie tych 2 półprostych
8 maj 22:20
Anna:

b) f(x)=
√x2+4x+4 − Ix+1I =
√(x+2)2 −Ix+1I = Ix+2I − Ix+1I
Wyznaczamy miejsca zerowe z obu wartości bezwzględnych:
x+2=0 ⇒ x= −2, x+1=0 ⇒ x= −1
Oś dzielimy na przedziały :
1
0 x∊(−
∞,−2)
Wtedy: f(x)=−(x+2)+(x+1) = −x−2+x+1 =
−1
2
0 x∊<−2,−1)
Wtedy: f(x)=x+2+x+1 =
2x+3
3
0 x∊<−1,
∞)
Wtedy: f(x)=x+2−(x+1) = x+2−x−1=
1
Na podst. wykresu ilość rozwiązań równania f(x)=m jest równa:
0 rozwiązań dla m ∊(−
∞,−1) U(1,
∞)
1 rozwiązanie dla m ∊(−1, 1)
nieskończona ilość rozwiązań dla m= −1 oraz dla m =1.
8 maj 22:27
Anna: W punkcie a) równania półprostych masz wyznaczone w każdym podpunkcie, tzn.
f(x) = 2x+1 dla x≥ −1
f(x) = −1 dla x< −1
O to Ci chodziło?
8 maj 22:32
fawww: | | ⎧ | 2x+1 gdy x≥1 | |
Tak, chyba o to Czyli będzie f(x)= | ⎩ | −1 gdy x< −1 | Dziękuje
|
8 maj 22:33
Anna: W punkcie b) podobnie:
f(x) = −1 dla x∊(−∞, −2)
f(x) = 2x+3 dla x∊<−2,−1)
f(x) = 1 dla x∊<−1,∞)
8 maj 22:35
Anna: c) Podobnie. Spróbuj.
f(x) = √(x−3)2 + √x2 = Ix−3I + IxI
8 maj 22:41
fawww: to spróbuje ogarnąć a i b

I spróbuje c)

Dziękuje
8 maj 22:45
fawww: Tylko nie wiem za bardzo jak pani podzieliła f(x) = Ix+1I + x na x+1≥0, x≥−1 i x+1<0, x<−1
8 maj 22:46
fawww: i nie pojmuje o co chodzi z tym m
8 maj 22:54
Anna: Zasada jest taka, że każdą wartość bezwzględną, na podstawie jej definicji, rozważa się w 2
przypadkach:
x dla x≥0
IxI = −x dla x <0
8 maj 22:56
fawww: Dobrze tylko skąd się wzięło x≥−1 i x<−1

8 maj 23:02
Anna: Z m to jest tak (wytłumaczę Ci w taki sposób, żebyś miał szansę pojąć).
Patrząc na wykonany wykres wyobraź sobie poziome, równoległe do siebie proste, które przecinają
cały układ współrzędnych. Jedne z nich przetną nasz wykres w jednym punkcie (wtedy mówimy,
że jest jedno rozwiązanie), inne przetną go w 2 punktach (wtedy są 2 rozwiązania − takich u
Ciebie nie było), albo proste te w ogóle nie "spotkają" się z danym wykresem (wtedy nie ma
rozwiązań).
Te proste poziome mają równania : y = m,
Czy to Ci coś rozjaśnia?
8 maj 23:09
fawww:

a i w podręczniku b jest inaczej:
8 maj 23:10
Anna: Ponieważ rozwiązaniem nierówności x+1 ≥ 0 jest x≥ −1, a dla x+1<0 jest x
< −1.
8 maj 23:11
Anna: Ten rysunek, to do punktu c?
8 maj 23:13
fawww:

tą niebieską linią zaznaczyłem m..

Chyba pojąłem o co chodzi już mi się rozjaśniło z tym y=m

dziękuje
8 maj 23:15
Anna: Co Ci się nie zgadza z podręcznikiem? Na pewno musi być tak, jak napisałam.
.
8 maj 23:16
fawww: ten rysunek to do punktu B pani Anno

Musiałą pani popełnić jakiś błąd..
f(x)= |x−2| − |x=1|
| | ⎧ | 3 gdy x∊(−∞; −1) | |
| f(x) = | ⎨ | −2x+1 gdy x∊<−1;2) |
|
| | ⎩ | −3 gdy x∊2;+∞) | |
8 maj 23:17
Anna: ok. Powodzenia!
8 maj 23:17
fawww: haha! dziękuje bardzo mi pani pomogła

zaraz spóbuje sam rozwiązać b i c
8 maj 23:19
Anna: Do punktu b) zrobiłam wg wzoru, jaki podałeś na początku. Twój wzór funkcji w ostatnim zapisie
pochodzi z innego wzoru. Musiałoby być: f(x)= √x2−4x+4 + ?
8 maj 23:30
fawww: nie no
√(x−2)2 = |x−2|
8 maj 23:32
fawww: my podobne zadanie do podpunktu b robiliśmy w zeszycie

jak zrobię dobrze to wszystko napiszę

o ile nie zasne
8 maj 23:34
Anna: Ale na początku podałeś √x2+4x+4.
8 maj 23:35
Anna: Dobrze, to ja zobaczę już jutro, bo teraz muszę skończyć.
8 maj 23:36
fawww: dobrze to ja również jutro wstawię postaram się nie zapomnieć i chociaż w ten sposób się pani
odwdzięczyć

Dobranoc
8 maj 23:39
fawww: b mi wyszło

jeszcze tylko c uff
8 maj 23:45
fawww: i c też wyszło! jutro pani wszystko przepisze ew. zeskanuje

pozdrawiam i jeszcze raz bardzo
dziękuje rozjaśniła mi pani wszystko

Zaczne wchodzić tutaj częściej

gdyby pani mogła to
bym prosił o kontakt na gg 5441227

Jeśli się pani odezwie to będę pani wysyłał linki do
moich zadań domowych ponieważ jest pani genialnym tłumaczem! Może pani pracować w szkole
8 maj 23:57
Anna: Cieszę się, fawww, że udało Ci się uzyskać dobre wyniki. Gratuluję!
To trzeba raz dobrze zrozumieć, zapamiętać i nigdy nie będziesz miał kłopotu z wartością
bezwzględną.
Przykro mi, ale w punkcie b) rzeczywiście wkradł mi się błąd znakowy. Zdarzyć może się każdemu,
jak widać. Cieszę się, że udało Ci się to naprawić samemu.
Miło mi,że pomogłam Ci w zrozumieniu tego tematu. Dzięki za miłe słowa. W szkole to ja już się
napracowałam, a teraz na zasłużonej emeryturze pomagam, komu tylko jest okazja. Chętnie i
Tobie pomogę np. tu na forum. Jesteś w kl. II − domyślam się.Gg niestety nie mam. Pozdrawiam
Cię i życzę powodzenia.
9 maj 14:45
fawww: Jestem w kl.1 LO Mat−fiz

Jeszcze raz dziękuje
11 maj 23:11
Anna: Dopiero w I LO ! To jeszcze do matury trochę Ci zostało czasu i pracy. Z jakiego podręcznika
korzystacie?
A zadanie dzisiejsze o funkcji przemyślałeś? Ciekawe. Skąd je miałeś?
11 maj 23:24