matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pomoże Ktoś??
Kiniaa:
Znajdź współrzędne środka i promień okręgu o równaniu 8x
2
+ 8y
2
+ 120x + 84y − 45 = 0
8 maj 14:18
Bogdan:
x
2
+ y
2
+ ax + by + c = 0.
−a
−b
Środek S = (x
0
, y
0
), x
0
=
, y
0
=
, r =
√
x
0
2
+ y
0
2
− c
2
a
21
45
Tutaj po podzieleniu stronami przez 8 otrzymujemy: x
2
+ y
2
+ 15x +
y −
= 0
2
8
15
21
x
0
= −
, y
0
= −
, r = ...
2
4
8 maj 14:27