Miejscem zerowym funkcji jest ??? obliczac mianownik i licznik czy tylko mianown
Kasia:
√x2−1
_________
x−1
8 maj 16:22
roman: no musisz przyrównac do zera jesli chcesz obliczyc mz. a jesli bedizesz liczyla mianownik to
tylko obliczysz dziedzine ....
8 maj 17:03
luk18: Najpierw dziedzina czyli dół ≠ od 0 ( x−1≠0 →x≠1 )
potem górę przyrównujesz do 0
√x2−1=0 następnie opuszczasz pierwiastek
x2−1=0
(x−1)(x+1)=0 a zatem x=1 lub x=−1, teraz sprawdzasz czy oba należą do dziedziny, okazuje się że
1 nie należy, a zatem miejscem zerowym jest tylko −1
8 maj 18:02