oblicz odległość punktu A=(2,5) od prostej przechodzącej przez punkty B=(0,-1) i
std: oblicz odległość punktu A=(2,5) od prostej przechodzącej przez punkty B=(0,−1) i C=(6,2)
8 maj 20:04
miodzio1988: Niestety nie potrafię tego zrobić mimo szczerych chęci oraz wielu nieudanych prób i błędów.
8 maj 20:08
std: spoko, ja też ale dzięki za próbe


;
8 maj 20:10
Godzio:
B(0,−1) ⇒ b = −1
| | 1 | |
y = ax + b ⇒ 2 = 6a − 1 ⇒ a = |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
y = |
| x − 1 ⇒ 0 = x − 2y − 2 A(2,5) |
| | 2 | |
| | |2 − 10 − 2| | | 10 | |
d = |
| = |
| = 2√5 |
| | √1 + 4 | | √5 | |
8 maj 20:13
8 maj 20:16
Godzio:
Zwykłe podstawianie pod wzór
8 maj 20:16