lalalalalal
muł:
| | 1 | |
Czy moge tu wyłączyć |
| przed nawias, a poyem ze wzoru na arctg? |
| | 25 | |
8 maj 19:48
,p-/a: wylaczyc mozesz ale to nie urzadza Cie...bo musisz miec przy x
2 w mianowniku +1

a jak
| | 1 | |
wylaczysz to masz x2 + |
|
|
| | 25 | |
| | 1 | |
warto zauwazyc ze wzor na arctgx masz ∫ |
| dx
|
| | x2+1 | |
wiec
Twoja calka
| | dx | | 1 | |
∫ |
| wylaczam |
| z ulamka i odrazu wywalam przed calke jako stala
|
| | (5x)2+4 | | 4 | |
wiec
| 1 | | dx | | 5x | |
| ∫ |
| teraz traktujac ( |
| )2 jako x2 ze wzoru
|
| 4 | | | | 16 | |
otrzymuje
| 1 | | 5x | |
| atctg( |
| ) + C gdzie C ∊ R |
| 4 | | 16 | |
8 maj 23:21
Sabin: Nie 5/16 tylko 5/2; poza tym się zgadza.
8 maj 23:32
Grześ: nie, nie zgadza się... nie rozpatrzone do końca złożenie funkcji
8 maj 23:33
Grześ: | | 1 | |
w nawiasie okej, lecz nie bd |
| |
| | 4 | |
8 maj 23:33
Sabin: A pewnie tak, zbyt pobieżnie spojrzałem.
8 maj 23:39
,p-/a: o czym wy mowicie...? rozpisac ? bez calki ulamkowo....
8 maj 23:40
Godzio:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| * |
| = |
| * |
| = ... |
| 25x2 + 4 | | 4 | | | | 4 | | | |
8 maj 23:42
Sabin:
Drogi ,p−/a jeśli nie wiesz o czym mówimy, wymnóż sobie to co sam napisałeś i sprawdź co
dostaniesz, zwłaszcza po podniesieniu 16 do kwadratu...
8 maj 23:44
,p-/a: rzeczywiscie...moj blad..bedzie 2...
thx Godzio
8 maj 23:45
,p-/a: zle podnioslem bo pomyslalem o pierwiastku..blad widze natomiast "nie wiem o czym mowicie" bylo
ad "nie do konca rozpatrzone zlozenie funkcji"...
no ale mniejsza..pozdr
8 maj 23:47
Sabin:
Tu masz uzasadnienie dlaczego "nie do końca":
94862 − post Godzia
8 maj 23:50
,p-/a: powiem tak...na upartego mozna..ale wstawiajac t=... musisz nie dosc ze rozniczkowac
obustronnie to jeszcze "obracac" liczby tak by sie zgadzalo...przyklad jest za prosty na takie
manewry..a podstawien jeszcze sie czlowiek pewnie narobi i to pare razy w jednym zadaniu.
takze...
podsumowanie wyglada tak

:
zadanie rozwiazane poprawnie z bledem liczeniowym..nawet dwoma...^^
podstawienie nie jest konieczne, ale uczytelni zapis i nie musisz pamietac o moim (i czestym
zarazem) bledzie nr 2.
poza tym w ramach szczegolow...w linku podanym przez Ciebie sa zle obrocone liczby

po
| | 5 | |
wstawieiu dt = |
| stala przed calka nie skroci sie a powiekszy...
|
| | 2 | |
| | 1 | | 5x | | 1 | |
wynik wyjdzie |
| arctg( |
| )...u mnie tez zle...nie |
| bo trzeba pomnozyc przez |
| | 10 | | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 2 | |
odwrotnosc tego co przy x korzystajac ze wzoru na arctgx..jest czyli |
| * |
| ...hmm i |
| | 4 | | 5 | |
zrobil sie balagan

wynik zgodny z wypocinami wolframa wiec...

dobrej nocy
9 maj 00:24
Sabin:
Liczby są ok. 52dx = dt daje dx = 25dt, co daje 14*25. Nie podstawiasz za
dt tylko za dx.
Poza tym w sumie nie rozumiem co znaczy "za prosty przykład na manewry", skoro to jest chyba
jedna z najprostszych dróg do policzenia tej całki.
Również pozdrawiam i dobrej nocy.
9 maj 00:29
Sabin:
Tzn liczby Twoje, bo Godzio je faktycznie odwrócił, chodziło mi o uzasadnienie czemu tak, a nie
inaczej.
9 maj 00:32
Godzio:
Ano, to ja się machnąłem
9 maj 00:32
,p-/a: ech

rozni ludzie roznie rozumieja slowo proste

dla mnie lepiej ograniczyc
podstawianie...
to co podales to jest ok. jak najbardziej podstawienie poprawne. nie przecze. ale link do
zadania z wyjasnieniem "nie do konca rozpatrzone zlozenie funkcji" przewiduje stala
| | 5 | | 1 | |
|
| ...a winno byc |
| co zreszta Tobie wyzej wyszlo  no mniejsza. lece. owocnych |
| | 8 | | 10 | |
polowow
9 maj 00:34