ekstrema funkcji
justynka91: wyznaczyć wszystkie ekstrema funkcji y=xlnx
8 maj 20:07
Godzio:
f(x) = x * lnx
f'(x) = lnx + 1
| | 1 | |
f'(x) = 0 ⇒ lnx = −1 ⇒ x = |
| |
| | e | |
| | 1 | | 1 | |
f( |
| ) = − |
| −− minimum |
| | e | | e | |
8 maj 20:15
justynka91: no, tak, tak... a skąd wiemy, ze to minimum
8 maj 20:25
Godzio:
Bo pochodna zmienia tam znak z minusa na + (wystarczy narysować wykres pochodnej)
8 maj 20:26
justynka91: acha, no spoko... Mam jeszcze taki jeden przykład, który nie daje mi spokoju

y=x−
√2x
Obliczyłam, minimum wyszło 1/4
Problem jest z obliczeniem wartości tego x... ( w pkt X=1/4 funkcja przyjmuje minimum lokalne
równe −49/4)
No i właśnie nie wiem jakim cudem wyszło to −49/4
8 maj 20:32
Godzio:
Ja też
8 maj 20:33
Godzio:
Przepisz najpierw porządnie przykład
8 maj 20:34
justynka91: y=x−
√x
8 maj 20:35
justynka91: Pewnie jakiś wzór skróconego mnożenia, no nie wiem...
8 maj 20:36
Godzio:
D = <0,
∞)
f(x) = x −
√x
| | 1 | | 1 | |
f'(x) = 1 − |
| = 0 ⇒ 2√x = 1 ⇒ x = |
| |
| | 2√x | | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | | 1 | |
f( |
| ) = |
| − |
| = |
| − |
| = − |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
( |
| ,− |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
8 maj 20:37
justynka91: Może w odp jest błąd...
8 maj 20:41
justynka91: a coś takiego... polecenie to samo... pytanie o ekstrema..
y= (x+3)3/(x+1)2
8 maj 20:48
Godzio:

D = R − {−1}
| | 3(x + 3)2(x + 1)2 − 2(x + 3)3(x + 1) | |
f'(x) = |
| = |
| | (x + 1)4 | |
| | (x + 3)2(x + 1)(3(x + 1) − 2(x + 3)) | | (x + 3)2(x − 3) | |
= |
| = |
| |
| | (x + 1)2 | | (x + 1)3 | |
f'(x) = 0 ⇒ x = −3 lub x = 3
| (x + 3)2(x − 3) | |
| > 0 |
| (x + 1)3 | |
(x + 3)
3(x − 3)(x + 1) > 0
f(−3) = 0 − minimum lokalne
| | 63 | | 33 * 23 | | 27 | |
f(3) = |
| = |
| = |
| − minimum lokalne |
| | 42 | | 24 | | 2 | |
8 maj 20:53
justynka91: Jejku... Jak Wy to szybko rozw

Dziękuje, jak zwykle machnęłam się w obliczeniach.
8 maj 20:58
angela: mam pytanie odnośnie tego jak rysowałaś ten wykres ... rysowanie wykresu zaczęła od prawej
strony?
Czyli :
1. patrzysz na wartość przy najwyższym stopniu wielomianu.
2. rysujesz od prawej str

(jeśli wartość jest + to rysujesz od góry; jeśli jest − to od
dołu).
Dobrze to rozumiem
8 maj 21:47