wykaż że trójkąt o wierzchołkach A=(3,-2),B=(5,8) i C=(-1,4) jest prostokątny.
std: wykaż że trójkąt o wierzchołkach A=(3,−2),B=(5,8) i C=(−1,4) jest prostokątny.
8 maj 20:07
M4ciek:
Policz boki Δ z wzoru na dlugosc odcinka( √(x2 − x1) + (y2 − y1)2 )
Nastepnie udowodnij z tw.Pitagorasa ,ze :
a2 + b2 = c2
8 maj 20:13
Eta:
1 sposób
→ →
BC= [ −6, −4] , AC= [ −4, 6]
→ →
BC prostopadły do AC , bo −6*(−4) + 6*(−4) = 0
|< C | = 90o
8 maj 20:17
8 maj 20:18
8 maj 20:20
Godzio:
Eta Ty tu pokazujesz takie metody, a kolega nie umie wyznaczyć prostej przechodzącej przez
2 punkty to o czym my tu mówimy
8 maj 20:23
Eta:
8 maj 20:24
Eta:
Pokazałam to dla Innych
8 maj 20:26
std: 
8 maj 20:34
Gustlik: Eta dobrze robi, bo pokazuje proste metody i nie wiem, co za baran dał wektory na rozszerzenie.
Poza tym lepiej umieć więcej, niz mniej, tym bardziej, że w tym roku CKE podniosło poprzeczkę
i na podstawach i na rozszerzeniu − obie matury były trudniejsze. Pozdrawiam Eta, TAK TRZYMAJ

!
P.S Dodam, że u mnie wektory są NA PODSTAWACH i nie odpuszczam tego tematu

!
9 maj 01:39