fizyka, hepl me
judyta: Silnik o mocy 2500 megawatów działa prze 5h. Jaką pracę wykona, jeśli napędzał ciało, które
przebyło 50 km. Proszę o pomoc i z góry dziękuję
8 maj 22:04
romanooo: P= 2500 * 106 W
t=5h=18000s
s=50km =50000m
nie bardzo rozumiem po co jest tu ta droga skoro silnik działał przez ten cały czas...
W=P *t
W=4,3*1013
8 maj 22:08
zula: hmm, trochę to dla mnie zbyt skomplikowane. Skąd się wzięło to 4,3 i to 10 do potęgi 13? Jestem
cieniutka z fizyki niestety. Proszę o pomoc w wyjaśnieniu.
8 maj 23:02