Wzór funkcji kwadratowej na podstawie wykresu
Marta: Zadanie brzmi tak: Na rysunku przedstawiono fragment wykresu funkcji kwadratowej f. Odczytaj z
wykresu odpowiednie dane i podaj wzór funkcji
http://img857.imageshack.us/f/89958867.jpg/
Proszę o wskazówki.
Chodzi o to, jak ja mam wyznaczyć a, b i c?
Żeby było w takiej postaci y=ax2 + bx +c
8 maj 15:42
roman: mijesca zerowe to
−1 i 5
p=2
q=6
a<0
y=a(x−x1)(x−x2)
mamy
y=a(x+1)(x−5) no i dalejj już sama ..
8 maj 15:57
roman: pamiętaj że nasz punkt przez ktory przechodzi parabola to P=( −1 ; 5 ) wystarczy tylko podłożyć
ale przedtem musisz wymnożyc
8 maj 16:01
roman: i bedziesz miała wszytko

[ jakim cudem nie zdałem matury z matematyki ... ]
8 maj 16:03
ICSP: może dlatego że (1;5) nie należy do tej paraboli


(−1;0) (5;0) takie punkty należą. orz
wierzchołek: (2;6)
8 maj 17:44
Marta: Widzę, że tu sa tacy fachowcy jak ja. Nic mi nie pomogliście. Sama muszę do tego dojść
8 maj 18:36