POMOCY
Madzia: Wykonaj dzielenie:
6x2+11x−21 x2+6x+9
−−−−−−−−−−−−− : −−−−−−−−−−−−−
72x2−98 (10x+8)(6x+7)
8 maj 10:37
Eta:
Madziu
rozłóż na czynniki:
dla 6x
2+11x −21 ..... policz deltę i x
1, x
2
otrzymasz ; (6x−7)(x+3)
dla x
2+6x+9 = (x+3)
2
dla 72x
2−98= 2( 36x
2−49)= 2( 6x−7)(6x+7)
(10x+8)(6x+7) = 2(5x+4)(6x+7)
teraz zamień na mnożenie, uprość co się da :
| (6x−7)(x+3) | | 2(5x+4)(6x+7) | |
| * |
| =........
|
| 2(6x−7)(6x+7) | | (x+3)2 | |
podaj jeszcze dziedzinę: D= R \ { ............... }
8 maj 11:32
ICSP: Witam Etę dziękowałem ci już za to że maturkę pod 100% napisałem?
8 maj 11:34
Madzia: Dzieki
8 maj 11:36
Eta:
Taak,

To ja gratuluję Tobie, bo to wyłącznie Twoja zasługa < jabłko>
8 maj 11:36
Eta:

dla
ICSP
8 maj 11:37
ICSP: niee

Gdybym nie zobaczył twojego rysunku kiedyś przez przypadek to bym nie wpadł na
poprowadzenie prostej równoległej.
8 maj 11:37
Eta:
Oznacza to,że będziesz mnie kojarzył z....... "prostą równolregłą"
8 maj 11:40
ICSP: chyba tak. Wiesz o które zadanko chodzi?
8 maj 11:41
Eta:
Myślę,że to z czworokątem wypukłym
8 maj 11:42
ICSP: ale on chyba był na rozszerzeniu. Ja o podstawie mówię.
8 maj 11:45
Eta:
W takim razie nie kojarzę,o które zad. chodzi? ( może z okręgiem? )
8 maj 11:46
ICSP: Takie z dowma prostymi równoległymi oraz środkiem jednego z boków i udowodnić że jeden kąt tam
jest prosty.
8 maj 11:51
8 maj 11:54
Eta:
i ok
8 maj 11:57
ICSP: 
No to mam 98% chyba

bo nie wiem jakie nawiasy dałem przy nierówności kwadratowej
8 maj 12:00
Kejt: no to teraz ja mam swoje głupie pytanie

wykres 3 ln x + 1 będzie wyglądał tak samo jak 3 log x + 1?
8 maj 12:02
ICSP: chyba nie. ln ma w podstawie liczbę e a log dziesiętny 10
8 maj 12:03
Kejt: ech.. wolfram mi uparcie zamienia ln x na log x..
8 maj 12:04