Trygonometria
Karolina: Sprawdz, czy podane rownosci sa tozsamosciami trygonometrycznymi wiedzac, ze α(0,90):
a) sinα*(1/sinα −sinα) =cos2α
b) 2/cos2α 1 = 1+2tg2α
c) 1/(1−cosα) + 1/(1+cosα) = 2/ sin2α
8 maj 19:03
Sabin:
ad. a
Po prostu wymnóż.
sinx(1sinx − sinx) = 1 − sin2x = sin2x + cos2x − sin2x = cos2x ≠ cos2x
Nie jest to tożsamość.
ad. c
Sprowadź do wspólnego mianownika − w liczniku poupraszczaj, w mianowniku zastosuj najpierw wzór
(a−b)(a+b) = a2 − b2, a potem rozpisz 1 trygonometryczna i poupraszczaj.
8 maj 20:42