[[2980]]
gruszka: Może ktoś mi wyjaśnic jak to rozwiązac
2980
8 maj 19:15
ICSP: okrąg o promieniu dwa. i srodku 1;0
styczne będą pionowe i poziome oddalone o 2 jednostki czyli:
x = 1−2 ⇔ x = −1
x = 1+2 ⇔ x = 3
y = 0+2 ⇔ y = 2
y = 0−2 ⇔ y = −2
8 maj 19:17
ICSP: Odp. x = 3
8 maj 19:18
gruszka: czyli stosuje się do tego wzoru (x−a)2 + (y−b)2 + r2 ?
8 maj 19:20
ICSP: = r2 a nie + r2
8 maj 19:20
gruszka: gdzie a i b to środek okręgu ?
8 maj 19:20
gruszka: zgadza się przepraszam
8 maj 19:21
ICSP: tak.
8 maj 19:21
gruszka: 0 dlatego że (x−1)2 + (y−0)2 − 4 + 0 ? przepraszam jeśl pytam o oczywiste rzeczy ale
dopiero sie uczę i chciałbym się dobrze zorientowac
8 maj 19:26
gruszka: poprawka = 0
8 maj 19:26
ICSP: tak.
8 maj 19:27
gruszka: a dlaczego r = 2
8 maj 19:31
energol: bo we wzorze jest r2
8 maj 19:52
Bogdan:

Można zobaczyć problem i rozwiązanie
8 maj 19:53
gruszka: skąd wiadomo że styczne są pionowe i poziome a nie nachylone do osi x i y
8 maj 19:54
M4ciek:
Moze byc nachylona

Tylko w podanym przykladzie odpowedzi sa poziome i pionowe
8 maj 20:15