matematykaszkolna.pl
Zadanie bump: Wytłumaczenie o co chodzi emotka Zadanie: Rozwiąż równanie: cos2x+3*sin2x=cos2x−7sin2x ok zrobilem to: 6sin2x+23*sinxcosx=0 dalej nie wiedzialem co mam zrobic i zajrzalem do rozwiazania i nie wiem o co w nim chodziemotka jest napisane cos takiego: "cosx=0 nie jest rozwiazaniem tego rownania, mozemy wiec obie strony tego rownania podzielic przez 6cos2x" O co chodzi z tym cosx=0 nie jest rozwiazaniem tego rownania? I skad powinienem to wiedziec?
8 maj 11:57
M4ciek: Zakladam ,ze dobrze przeksztalciles , wiec : 6sin2x + 23sinxcosx = 0 2sinx(3sinx + 3cosx) = 0
 3 
2sinx = 0 v 3sinx + 3cosx = 0 ⇒ sinx = −

cosx
 3 
x = kπ sin2x + cos2x = 1
 3 
(−

cosx)2 + cos2x = 1
 3 
 4 

cos2x = 1
 3 
 3 
cos2x =

4 
 3 3 
cos x =

v cos x = −

2 2 
 π π 
xo =

xo = −

6 6 
 π π 
Odp : x = kπ v x =

+ 2kπ v x = −

+ 2kπ
 6 6 
8 maj 12:08
bump: Dzieki M4ciek emotka ale mi chodzilo bardziej o wytlumaczenie o co chodzi w zdaniu "cosx=0 nie jest rozwiazaniem tego rownania, mozemy wiec obie strony tego rownania podzielic przez 6cos2x" O co chodzi z tym cosx=0 nie jest rozwiazaniem tego rownania?
8 maj 12:13
M4ciek: Bump ja bym sobie nie zawracal tym glowy No skoro nie jest rozwiazaniem to mozemy dzielic, ale skad o tym wiemy ,ze nie jestem to nie wiem... Zrob po "normalnemu" ,a nie jak w ksiazce
8 maj 12:17
Aldo: Maciek... Mało ci matematyki ? Ja nie mogę patrzeć na zadania po rozszerzeniu
8 maj 12:23
Jack: Wiadomo że nie możemy dzielić obu stron przez 0. Stąd jeśli dzielimy przez cos x (które dla pewngo x może być 0) to zakładamy, że cosx≠0. Jednak przypadkiem może się zdarzyć, że wyrzucimy w ten sposób pewne rozwiązania. Dlatego zawsze dzieląc przez tego typu wyrażenie sprawdza się, czy nie kryje się w nim jakieś rozwiązanie. Teraz zauważ, że każde rozwiążanie cosx=0 jest również rozwiązaniem 6cos2x=0 (w tych samych punktach zeruje się cosx i 6cos2x). Skoro wiec cosx=0 nie jest rozwiązaniem wyjściowego równania, to to 6cos2x też nie jest i można dzielić nie tracąc rozwiązań.
8 maj 12:30
bump: Ok dzieki Jack
8 maj 12:38