Nie obliczając pierwiastków x_1 ,x_2 danego równania , wyznacz wartości wyrażeń
Waldi: Nie obliczając pierwiastków x1 ,x2 danego równania , wyznacz wartości wyrażeń:
u = 1x1 + 1x2, u= x21 + x22, w= 1x21+1x22,
z= (x1 − x2)2
a) −2x2 + 5x + 4 = 0
b) −x2 + 10x +10 = 0
c) 12x2 + 14x − 2 = 0
d) 14x2 + x − 2 = 0
e) −x2 + 3x + 7 = 0
8 maj 16:41
Eta:
Wzory Viete
'a się kłaniają
| 1 | | 1 | | x1+x2 | |
| + |
| = |
| = ...........
|
| x1 | | x2 | | x1*x2 | |
x
12+x
22= (x
1+x
2)
2 −2x
1*x
2 =........
| 1 | | 1 | | x12+x22 | |
| + |
| = |
| =
|
| x12 | | x22 | | x12*x22 | |
| | (x1+x2)2−2x1*x2 | |
= |
| =......
|
| | (x1*x2)2 | |
(x
1−x
2)
2 = x
12 −2x
1*x
2+x
22= (x
1+x
2)
2 − 4x
1*x
2=....
i teraz działaj .........
8 maj 20:50
Waldi: Wielkie dzięki !
8 maj 20:54