Napisz równania prostych
michał: Punkty A=(1,−1), B=(3,5), C=(−7,11) są wierzcholkami trójkąta. Napisz równania prostych
zawierajacych boki tego trójkąta i oblicz jego obwód.
8 maj 23:02
,p-/a: uklady rownan...pkt nalezy do prostej wiec mozna go wstawic
ogolny wzor : y=ax+b
A(1,−1) => −1 = a + b
no i bierzesz sobie pkt drugi np B rowniez wstawiasz do rownania ogolnego prostej i masz uklad
2 rownan z dwoma niewiadomymi...
musisz rozwiazac
A z B
A z C
B z C
i masz rownania 3 prostych.
obwod to liczysz dlugosc odcinka AB+BC+AC i tyle
8 maj 23:08
Gustlik: Można tak:
| | yB−yA | |
a= |
| i tak obliczony współczynnik kierunkowy wstawiamy do funkcji y=ax+b (np. |
| | xB−xA | |
jeżeli wyjdzie a=2, to mamy równanie y=2x+b), potem do tego równania podstawiamy współrzędne
któregoś z punktów A lub B i obliczamy b.
9 maj 01:31