Błagam Pomóżcie. Jutro piszę sprawdzian z tego, i mam problem z tym zadaniem. ;(
Kiniaa: Znajdź punkt jednakowo odległy od prostej x + y + 1 = 0 i od punktów A(1,1), B(2,1)
8 maj 17:56
8 maj 18:02
Kiniaa: A nie powinno tam być x=
−y − 1
8 maj 18:09
bump: powinno
8 maj 18:10
Kiniaa: Ale to juz wszystko

to jest ten punkt?
8 maj 18:12
TOmek: przepraszam za błąd i "x" oczywiscie jeszcze
8 maj 18:14
Kiniaa:
8 maj 18:15
Kiniaa: 
?
8 maj 18:39
TOmek: (x,−x−1) i liczysz
8 maj 19:35
Godzio:
Dlaczego tak ? Ten punkt nie należy do tej prostej, to dlaczego spełnia jej równanie

?
8 maj 19:37
Godzio:

C(x,y)
|AC| = |BC| /
2
(x
C − 1)
2 + (y
C − 1)
2 = (x
C − 2)
2 + (y
C − 1)
2
(x
C − 1)
2 − (x
C − 2)
2 = 0
(x
C − 1 − x
C + 2)(x
C − 1 + x
C − 2) = 0
2x
C = 3
x + y + 1 = 0
|AC| = d /
2
| 1 | | | |
| + yC2 − 2yC + 1 = |
| / * 8 |
| 4 | | 2 | |
2 + 8y
C2 − 16y
C + 8 = 25 + 20y
C + 4y
C2
4y
C2 − 36y
C − 15 = 0
I rozwiązać to do końca, będą 2 takie punkty, jeden pokazałem na rysunku, drugi jest wysoko
| | 3 | |
około ( |
| ,9) |
| | 2 | |
8 maj 19:54
energol: narysuj sobie układ, i nanieś tą sytuacje... napewno bedzie nalezał do prostej x=1,5
8 maj 20:01
TOmek: źle przeczytałem

wybaczcie ;0
8 maj 21:12