matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 4.6.2009
Zadania
Odp.
3
Agata:
Prosze o pomoc w rozwiazaniu takiego zadania: skonstrułuj, wykorzystując metodę Gramma−Schmidta, bazę ortonormalną z bazy f=((1,0,1,1),(0,1,1,1),(2,−1,0,−2),(1,0,0,0)).
2
Beata:
wyznacz równanie ogólne płaszczyzny π=af{A,B,C}cR
3
, gdzie A=(1,0,0), B=(0,1,0), C=(1,1,1), i wyznacz prostą prostopadłą do π przechodzącą przez punkt (2,0,0).
8
Ola:
Oblicz wspolrzedne punktow przeciecia wykresow funkcji y = x
2
− 4x − 3 i y = −x + 1
36
Maniek:
Mam napisać 3 fraszki antynikotynowe. Nie muszą być długie minimum 3 linijki.
5
Ola:
funkcja kwadratowa, ktorej wykres przechodzi przez punkty (0,−2), (1,−5), (−2,−14), ma wzor ?
1
Ola:
zrobilby mi ktos te zadanie ? bo ja pruboje ale jakos mi nie wychodzi
1
BR:
:::rysunek::: Proszę o pomoc w zadaniu
5
Mateusz26Piła:
Kto mi pomoże rozwiązać moje zadania? Bardzo proszę o pomoc.
2
Mateusz26Piła:
Zadanie 1. Niech zmienna losowa X ma następujący rozkład prawdopodobieństwa
1
aska:
eta czyli co z tym zad?
19
Mariusz:
dla jakich m − nie ma pierwiastków rzeczywistych
x
3
−2x
2
+x−2
|x−2|
4
;;;::
Eta.... Basia.... ktokolwiek... Pomoże mi ktoś w tych moich zadaniach
Kąty przy podstawie trójkąta mają miarę 60 i 30 stopni, a wysokość poprowadzona do tej podstawy ma długość 6√3.
5
aska:
:::rysunek::: z kawalka tektury w ksztalcie trojkata prostokatnego o obwodzie 48 ktorego dlugosc bokow tworzy
1
koks:
dx
∫
3
√
x
2
(1−x)
8
Asiula:
Trygonometria Rozwiąż równanie za pomocą wzoru:
2
Karo:
Mogłby mi ktoś podpowiedzieć gdzie znajdę wyprowadzenie wzoru a n−ty wyraz ciągu, gdy dana jest jego suma Sn ?
2
Ada:
PROSZĘ O POMOC z zadaniami
2
em:
Ramię ostrokątnego trójkąta równoramiennego ma dlugość b, a podstawa długość a. Wyznacz odległość punktu przecięcia wysokści trójkąta od podstawy.
22
aska:
oblicz iloczyn liczb x i y gdzie para liczb(x.y) jest rozw ukladu rownan 16x
2
+9y
2
=28
6
aska:
2n
2
−4n−6
dany jest ciag liczbowy an=
n+1
uzasadnij ze ciag jest geometryczny a jego wszytskie wyrazy naleza do liczb calkowitych wyznacz dwa kolejne wyrazy ktora roznica kwadratow wynosi 220
2
maciek:
narysuj wykres funkcji y=2
x
a następnie wykres funkcji y=2
x
+
2
, " oraz cos takiego " narysuj wykres funkcji y=log
2
x a następnie wykres funkcji y=log
2
(4x) z góry dzięki
2
Hmmm....:
Kiedy używamy wzoru
1
2
(a+b+c) a kiedy wzoru herona przy obliczniu pola trójkąta
4
;;;:
Oblicz pole i obwód trapezu równoramiennego, którego krótsza podstawa ma długość 4, ramię ma długość 10, a kąt ostry ma miarę 30 stopni.
4
;;;:
Kąt rozwarty równoległoboku o bokach długości 6 i 7 ma miarę 150 stopni. Oblicz pole tego równoległoboku oraz długości odcinków, na jakie wysokość równoległoboku dzieli bok długości 7
5
;;;:
Kąty przy podstawie trójkąta mają miarę 60 i 30 stopni, a wysokość poprowadzona do tej podstawy ma długość 6√3. Oblicz pole i obwód tego trójkąta.
2
rychu:
Witam czy wyliczyl by mi ktos to zadanie jutro mam poprawe z logarytmow i nie za bardzo wiem jak to wyliczyc nie mam zbyt duzo czasu na liczenie gdyz jeszcze reszty musze sie nauczyc,
1
Dawid:
Na Lokatę 4−miesięczną wpłacono 25 tysięcy, oprocentowanie roczne wynosi 6%. Jakie będą odsetki po 2,5 roku lokaty
1
Dawid:
Na Lokatę 4−miesięczną wpłacono 25 tysięcy, oprocentowanie roczne wynosi 6%. Jakie będą odsetki po 2,5 roku lokaty
14
aska:
:::rysunek::: z kawalka tektury w ksztalcie trojkata prostokatnego o obwodzie 48 ktorego dlugosc bokow tworzy
3
Miriam:
W trójkącie ostrokątnym ABC boki AC i BC mają odpowiednio długości 15 i 14. Oblicz długości odcinków na jakie ortocentrum trójkąta dzieli wysokośćAK, jeśi wysokość ta ma długość 12.
1
em:
W trójkącie ostrokątnym ABC boki AC i BC mają odpowiednio długości 15 i 14. Oblicz długości odcinków na jakie ortocentrum trójkąta dzieli wysokośćAK, jeśi wysokość ta ma długość 12.
3
jey:):
mógłby mi ktoś pomóc
?/ W równoległoboku ABCD punkt E jest środkiem boku BC odcinek AE przecina przekątną BD w punkcie
4
Ewa:
Dwie brygady robotników pracujących wspólnie mogą wykonać powierzone zadanie w ciągu 8 dni.Gdyby do pracy skierowano jedynie 2/3 robotników z pierwszej brygady i 4/5 z drugiej,
13
Krzysiek ^^:
Prosze o pomoc. Jutro pisze poprawe sprawdzianu i od tego zalezy czy zdam wiec pomozcie
3
agnez:
Proszę o pomoc! W układzie współrzędnych narysuj okrąg (x+2)
2
+ (y−3)
2
=4 oraz zaznacz punkt A=(0;−1), prosta x=0 jest jedną ze stycznych do tego okręgu przechodzącą przez punkt A.
11
aska:
wiadomo ze ctg=4 wartosc wyrazenia sinα−cosα −−−−−−−−−−ile wynosi?
2
Monia:
Oblicz pole i obwód trapezu równoramiennego, którego krótsza podstawa ma długość 4, ramię ma długość 10, a kąt ostry ma miarę 30 stopni.
5
zaq:
Prosze niech mnie ktos tylko naprowadzi jak to sie robi, a reszte juz sobie sam zrobie
2
Monia:
Kąty przy podstawie trójkąta mają miarę 60 i 30 stopni, a wysokość poprowadzona do tej podstawy ma długość 6
√
3
. Oblicz pole i obwód tego trójkąta.
12
aska:
dana jest funkcja o wzorzef9x)=ax+2/x x∊R/0 wyznacz a wiedzac ze do wykresu funkcji nalezy punktp(−2;2)
2
Monia:
Kąt rozwarty równoległoboku o bokach długości 6 i 7 ma miarę 150 stopni. Oblicz pole tego równoległoboku oraz długości odcinków, na jakie wysokość równoległoboku dzieli bok długości 7
11
aska:
wyznacz wszytskie wartosci m dla ktorych pierwiastki wielomianu w(x)=(x
2
−6x+8)(x−m)tworza ciag geometryczny
11
aska:
w trapezie rownoramiennym ktory nie jest rownoleglobokiem dlugosc ramion ma 2
√
6
a przekatna 8.Oblicz pole trapezu i dlugosc podstaw wiedzac ze odcinek laczacy srodki ramion trapezu ma
4
.:
Oblicz sumę dwunastu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego (an), jeśli a1=−4 i q=0,5
3
zizou555:
napisz rownania stycznych do okregu i przechodzacych przez punkt A jesli o:xkw +ykw=4 .A(6,−2)
8
marEk:
Oblicz z wartoscią bezwzględną 0,5 I5x−4I = 8 czy to bedzie :
1
agnez:
Proszę o pomoc! W układzie współrzędnych narysuj okrąg (x+2)
2
+ (y−3)
2
oraz zaznacz punkt A=(0;−1), prosta
2
em:
:::rysunek::: czy ten rysunek jest prawidłowy?
1
Awexxx:
Promień okręgu opisanego na trójkącie równobocznym jest o 4 cm dłuższy od promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt. Oblicz długość wysokości trójkąta i pole tego trójkąta
3
Awexxx:
Promień okręgu opisanego na trójkącie równobocznym jest o 4 cm dłuższy od promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt. Oblicz długość wysokości trójkąta i pole trójkąta.
1
marek:
pomóżcie mam takie zadanie i jest ono zrobione tylko nie rozumiem jednej rzeczy.
2
em:
Środkowa trójkąta ABC jest równa bokowi AC. Wyznacz kąty tego trójkąta wiedząc, że AB=4 i BC=2
√
3
.
4
karolt149:
potrzebuje szybkiej pomocy
Znajdz wspolrzedne obrazu punktu A=(2,5) w symetrii wzgledem; a)prostej o rownaniu y=−1
87
Ola:
Mam do Was bardzo wielka prozbe od tego zalezy czy zdam
a ja kompletnie tego nie rozumiem
mam tutaj 9 zadan fajnie by bylo gdybym miala wszystkie zrobione wiec bardzo was prosze o
13
Bartek:
Zadanie jedno z wartosci bezwzglednej: 1
7
member:
Tim Basia Boguś. Trzeba wykazać że liczba 3
5
4 jest rozwiązaniem równania 243
1
1 − 81
1
4 + 7x = 9
2
7
27
zdesperowana~:
oblicz pole powierzchni graniastosłupa prostego, którego krawędź boczna ma 20 cm, a podstawa jest
3
mati Was prosi o rozw rownania:
4
2+1
−65*4
x−1
+1=0
3
dropek prosze pomóżcie:
4
2+1
−65*4
x−1
+1=0
1
Majka:
proszę o pomoc w tym zadaniu 4(1−x)(x+3)>0
1
Philips:
a) log
4
17 −2log
16
17
11
Kacper:
Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego,wiedząc,że wysokość ściany bocznej ma długość 12 cm i tworzy z wysokością ostrosłupa kąt 30 stopni
2
Dawid:
RATUNKU
!POMOCY
!
Oto zadanie: (Proporcjonalność)
1
Kasia25:
Obwód trójkata równoramiennego wynosi 36 cm. Długość ramienia jest o 30% wieksza od podstawy. oblicz pole trójkata.
2
Kasia25:
Jeden z boków prostokata zwiekszono o 20% a drugi zmniejszono o 20%. jak zmieniło sie pole prostokata
13
Bartek:
prosze o pomoc, od tego zadania zalezy czy zdam
4
olcia:
Bardzo proszę o pomoc w tym zadaniu
4
Kasia25:
Pomóżcie
1
marek:
podaj dziedzinę wyrażenia wymiernego
1
olcia:
Korzystając z reguły de L`Hospitala obliczyć
0
Kasia25:
5
Jaka liczbe nalezy wstawic w miejsce k , aby rozwiązaniem równania była liczba
6
4 − kx
2x − k
+ x =
5
2
9
marek:
Proszę o pomoc.
1
Kasia25:
2
0,75y −
x − 5 = −4
3
1
0,25x −2 = 5 −
y
3
5
Kasia25:
3
1
1
x + 4y −
=2
+
y−2x
4
2
2
3y − x =2y +0,5x − 0,25
27
olcia:
Granice funkcji. Bardzo dziękuje za pomoc jeśli ktoś będzie mógł to rozwiązać to są 2 zdania
2
EWA:
Dwóch robotników może wykonać pewną pracę w ciągu 30 dni. Po sześciu dniach wspólnej pracy jeden z nich zachorował; drugi samodzielnie dokończył pracę w ciągu 40 dni. W ciągu ilu dni
2
ZosieX:
:::rysunek::: proszę o pomoc
1
Ciemny :
(
3
4
)
3x−4
=(
4
3
)
2
3
help:
Rozwiaż rownanie 4
2+1
−65*4
x−1
+1=0
3
aska:
:::rysunek::: zad
0
quas:
:::rysunek::: α
0
aska:
anka jak bedziesz to pisz
8
help:
Rozwiaz rownanie
1
(0,75)
x−1
* (1
)
−x
=
9
16
3
2
Olga:
Błagam o rozwiaznie. Równanie wykładnicze (0,5)
2x+2
= 32
x+1
2
const:
Pomożcie:( Jaka jest największa wartość funkcji y=−x
4
−2x
2
+5?