równania trygonometryczne
Asiula: Trygonometria
Rozwiąż równanie za pomocą wzoru:
b) ctg
2 x = 3
c) 2sin 3x =
√2
| | π | |
d) sin 3x = sin (x+ |
| ) |
| | 4 | |
proszę o pomoc w rozwiązaniu i wskazówki.
PILNE!
4 cze 21:48
Asiula: 
4 cze 22:03
aska: 1 to 60 chyba
4 cze 22:06
Bogdan:
| | 1 | | √2 | | √2 | |
a) sin2x − |
| = 0 ⇒ (sinx − |
| )(sinx + |
| ) = 0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | √2 | | √2 | |
sinx = |
| lub sinx = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
sinx = sin45
o lub sinx = sin(−45
o)
x = 45
o + k*2π lub x = 135
o + k*2π lub x = −45
o + k*2π lub x = 225
o + k*2π
k ∊ C
4 cze 23:37
Bogdan:
b) Założenie: x ≠ kπ, k ∊ C.
ctg2x = 3 ⇒ ctg2x − 3 = 0 ⇒ (ctgx − √3)(ctgx + √3) = 0
ctgx = √3 lub ctgx = −√3
ctgx = ctg30o lub ctgx = ctg(−30o)
x = 30o + kπ lub x = −30o + kπ
4 cze 23:41
Bogdan:
| | √2 | |
c) 2sin3x = √2 ⇒ sin3x = |
| ⇒ sin3x = sin45o |
| | 2 | |
3x = 45
o + k*2π lub x = 135
o + k*2π, k ∊ C.
| | 2 | | 2 | |
x = 15o + k* |
| π lub x = 45o + k* |
| π |
| | 3 | | 3 | |
4 cze 23:44
Bogdan:
| | π | | π | |
3x = x + |
| + k*2π lub 3x = π − x − |
| + k*2π, k ∊ C, |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | 3 | |
2x = |
| + k*2π lub 4x = |
| π + k*2π |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | 3 | | 1 | |
x = |
| + k*π lub x = |
| π + k* |
| π |
| | 8 | | 16 | | 2 | |
4 cze 23:49
Bogdan:
I to wszystko
4 cze 23:50
Asiula: bardzo dziękuję za pomoc
5 cze 17:25