pomóżcie :)
Kacper: Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego,wiedząc,że wysokość ściany bocznej ma
długość 12 cm i tworzy z wysokością ostrosłupa kąt 30 stopni
4 cze 16:26
Kacper: pomocy
4 cze 16:42
Kacper: proszę Was,noo
4 cze 17:13
tim: Ok.
4 cze 17:16
tim:

Gimnazjum czy liceum?
4 cze 17:19
Kacper: Gimnazjum,funkcjami trygonometrycznymi sin cos tg ctg.
4 cze 17:33
tim: skoro gimnazjum, to nie mozna tymi funkcjami...
4 cze 17:35
tim: Pokażę.
4 cze 17:35
Kacper: my je właśnie bierzemy −
− kompletnie ich nie czaje

PS. 3 gim
4 cze 17:35
tim: Mamy czerwone (H) oraz niebieskie (h). Korzystając z
2280 obliczamy czarny odcinek (1/3 ϰ
podstawy) = 6 oraz H = 6
√3. Znając 1/3 ϰ oblicz ϰ oraz a (bok podstawy). W podstawie jest
trójkąt równoboczny. Podstawiasz dane i obliczasz V.
4 cze 17:37
Kacper: a można prosić o zrobienie tymi funkcjami ?
4 cze 17:38
tim: | | czarny bok | | 1 | |
sin 30 = |
| = |
| |
| | niebieski bok | | 2 | |
CZARNY = 6
| | czerwony bok | | √3 | |
cos 30 = |
| = |
| |
| | niebieski bok | | 2 | |
H = 6
√3
4 cze 17:42