dziedzina wyrażenia
marek: Proszę o pomoc.
Podaj dziedzinę wyrażenia wymiernego
a) 3a − 7 / − 3a + a
b) 5 / x2 − 2x
4 cze 16:00
Eta:
Witam

Podpowiem: mianownik nie może być
równy zero
a) −3a
2 +a≠0 Myślę że ma być 3a
2 ? ... czy tak?
a( −3a +1)≠0
a≠0 −3a +1 ≠0
a≠0 a ≠
13
D= R−{0,
13
b) podobnie ....... dasz już radę
4 cze 16:07
marek: no nie bardzo wiem co dalej z tym zrobić. bo matma to dla mnie czarna magia.
4 cze 16:10
marek: czyli to drugie moge rozwiązać w ten sposób
x2 − 2x = 0
x2= 2
x= − 2
x= 2
4 cze 16:20
marek: czy ktoś mi może sprawdzić czy dobrze rozwiązałem
4 cze 16:28
Eta:
Niestety nie



ma być tak:
x
2 − 2x ≠0
x( x −2)≠0
x≠0 x ≠2
to:
D= R −{ 0,2}
4 cze 16:37
marek: dziękuję
4 cze 16:39
Eta:
4 cze 16:39
marek: a mogła byś mi to bardziej szczegółowo wytłumaczyć

bo nie wiem dlaczego to musi byc tak
rozwiązane. bo jak jutro dostane inny przykłas to nie będe umiał go zrobić
4 cze 16:55
marek: proszę wytłumaczcie mi to bo jutro mam zaliczenie.
4 cze 17:08