pomożecie? nie mogę sobie z tym poradzić...
zdesperowana~: oblicz pole powierzchni graniastosłupa prostego, którego krawędź boczna ma 20 cm, a podstawa
jest
a)trójkątem równoramiennym o bokach 5 cm, 5cm i 6cm,
b)trapezem równoramiennym o bokach 10 cm, 6cm, 4cm i 4cm
c)rombem o przekątnych 12 cm i 16 cm
d)trapezem równoramiennym o podstawach 3 cm i 9 cm oraz wysokości 4 cm
4 cze 17:44
tim: zdesperowana, a z czym dokładnie? I która klasa.
4 cze 17:45
Eta:
Witaj Timuś
4 cze 17:46
zdesperowana~: no nie wiem jak to zrobić. 2 gim.
4 cze 17:47
tim: Hej

... Spróbuję wytłumaczyć.
4 cze 17:47
zdesperowana~: dziękuje
4 cze 17:49
tim:

Więc tak.
a).
Pole powierzchni całkowitej = 2 Pola podstawy + Pole ścian bocznych:
h trzeba obliczyć z tw. Pitagorasa (3, h, 5)
Pole ścian bocznych = a * 20 + b * 20 + c * 20
Teraz podstaw dane i oblicz.
4 cze 17:51
zdesperowana~: ok obliczyłam
4 cze 17:57
tim: Ile ci wyszło?
4 cze 17:58
zdesperowana~: ale ta wysokość to trzeba było obliczyć tak?: 32 + h2 = 52
4 cze 18:02
tim: Tak. Ile wyszło ci pole całkowite?
4 cze 18:04
zdesperowana~: 344
4 cze 18:05
tim: Sprawdź czy dobrze policzyłaś pole podstawy
4 cze 18:07
zdesperowana~: a ile powinno wyjść?
4 cze 18:10
tim: 332

, sprawdź.
Zapewne pole podstawy wyszło ci 12, zamiast 6 (nie podzieliłas na 2)
4 cze 18:11
zdesperowana~: wysokość wyszła mi
√34 źle prawda?
4 cze 18:17
tim: Jak to... Boże
9 + h2 = 25
h2 = 16
h = 4
4 cze 18:22
tim: Dobrze obliczyłaś. Ale sprawdź ile wyszło ci pole podstawy (powinno być 6)
4 cze 18:24
zdesperowana~: haha nie irytuj się ja czasami robię takie głupie błędy teraz mi dobrze wyszło
4 cze 18:27
tim: Nie irytuje sie

, jestem cierpliwy, ale sprawdz czy pole podstawy wyszlo ci 6
4 cze 18:33
zdesperowana~: wyszło
4 cze 18:43
zdesperowana~: a pole boczne ile powinno wyjść?
4 cze 18:46
tim: Świetnie. Spróbuj B zrobić.Narysuj, odczytaj
4 cze 18:46
tim: To było Pole całkowite

, pole bocznej 100 + 100 + 120 = 320
Pole podstawy = 6, 2 Pola podstawy = 12
RAZEM: 332
4 cze 18:47
tim:
4 cze 18:47
zdesperowana~: myślę że już sobie dalej poradze

dziękuje za pomoc i cierpliwość
4 cze 18:53
tim: Jak rozwiążesz, pokaż wynik, sprawdzimy
4 cze 18:53
zdesperowana~: Pp wyszło mi 16
√3 dobrze?
4 cze 19:01