funkcja kwadratowa
Ola: funkcja kwadratowa, ktorej wykres przechodzi przez punkty (0,−2), (1,−5), (−2,−14), ma wzor ?
4 cze 23:06
Andrzej: już piszę
4 cze 23:09
Andrzej: po pierwsze: ma wzór y = ax2+bx+c
po drugie: jak przechodzi przez (0,−2) co c = −2
po trzecie: jak przechodzi przez te dwa pozostałe punkty to
−5 = a*(1)2 + b * 1 −2
−14 = a*(−2)2 + b * (−2) −2
rozwiąż ten układ równań z niewiadomymi a i b
4 cze 23:12
BR: y=a(x−x1)(x−x2)
−2=a(x−0)(x+0)
−2=ax2
−ax2−2=y
to o to chodzi?
4 cze 23:14
BR: nie..moje źle jest
4 cze 23:15
Ola: wielkie dzieki
4 cze 23:17