Bardzo prosze o pomoc! Musze zdac !
Bartek: prosze o pomoc, od tego zadania zalezy czy zdam

2x
__ = x−2
|x−3|
4 cze 16:11
Eta:
Pomagam

...... nie płacz

.... "chłopaki nie płaczą "
4 cze 16:49
Andrzej: fatalnie to świadczy o szkole w ogóle, jeśli od jednego zadania zależy czy ktoś zda czy nie...
szok lekki
4 cze 16:52
Bartek: nie w tym sensie, ze od jednego zadania to zalezy. chodzi o to ze po prostu nie wiem jak sie
pozbyc tej wartosci bezwzglednej z mianownika, a jak bede wiedzial jak zrobic to zadanie to
zrobie juz wiekszosc na sprawdzianie.
4 cze 16:55
Bartek: Eta dziekuje i cierpliwie czekam
4 cze 16:55
Bartek: według ksiazki ma wyjsc 6
4 cze 17:07
Eta:
1/ zawsze określamy dziedzinę!
Ix −3I ≠0 bo mianownik nie może być zerem
więc x≠ 3 to: D= R−{3}
2/ teraz przekształcamy równanie przy takim założeniu tak:
Ix −3I*( x −2) = 2x /: ( x −2) przy założeniu ,że x ≠2
wyrażenie po prawej stronie nie może być ujemne , bo moduł jest zawsze ≥0
zatem rozpatrujemy kiedy:
2x( x −2) ≥0 => x= 0 lub x = 2 −−− miejsca zerowe funkcji kwadratowej
i ramiona paraboli do góry ,więc wartości nieujemne
są dla: x€( −∞, 0> U ( 2,∞) i x≠ 3
więc dla:
x€ ( −∞,0> U ( 2,3) U (3,∞)
teraz mamy rozwiązać równanie:
| | 2x | |
I x −3I = |
| ......... pamiętając o tym wyżej wymienionym przedziale
|
| | x−2 | |
miejsce zerowe pod modułem jest x = 3
więc dla x€( −∞, 3) opuszczając moduł zmieniamy znaki wyrażenia pod modułem:
zatem:
( −x +3)( x −2)= 2x
−x
2 −3x −6=0 Δ −−− jest ujemna ( policz i zobaczysz)
więc w tym przedziale równanie nie ma rozwiązań
teraz rozpatrujemy przedział dla x>3
wyrażenie pod modułem nie zmienia znaków
zatem:
podobnie: ( x −3)( x − 2) =2x
x
2 − 7x +6=0 Δ = 25
√Δ=5
zatem: x
1 = 6 x
2 = 1 −−− to odrzucamy bo nie należy do tego przedziału
zatem pozostaje:
x = 6 −−−− to jest jedyne rozwiązanie tego równania
bo spełnia warunki założenia!
Sprawdzenie dla pewnośći:
4= 4 ........ zatem jest OK

Powodzenia!
4 cze 17:08
Eta:
Nie miałam "ksiązki"

....... i tak wyszło

Zadowolony

?
Naucz się tego .... starałam się Ci bardzo szczegółowo objaśnić,
byś umiał Pani( Panu) wytłumaczyć jak "rozwiązywałeś "


PS: Życzę ci spokojnych wakacji....... po zaliczeniu matmy
4 cze 17:11
4 cze 17:17
Bartek: Bardzo zadowolony

Teraz to na pewno zalicze !

Jestem Twoim dozgonnym dlużnikiem
4 cze 17:19
Eta:
Podam też prostsze rozwiązanie:
D= R−{3} −−−− wiadomo:
x= 3 miejsce zerowe pod modułem.
więc rozpatrujemy równanie w dwu przedziałach:
1/ x€ (−∞, 3) 2/ x€ (3,∞)
dla 1/ x€(−∞, 3) mamy:
( −x +3)( x −2) = 2x
− x
2 +3x − 6=0 Δ<0 −−− brak rozwiązań
dla: 2/ x€( 3, ∞)
mamy:
(x−3)( x−2) = 2x
x
2 − 7x +6=0 Δ= 25
x
1= 6 x
2 = 1
teraz należy rozpatrzeć lewą stronę i prawą str. równania:
po lewej stronie dla x = 6 masz L=4 P= 4 czyli równanie spełnione
ale dla x = 1
mamy:
zatem 1 ≠ − 1
czyli x = 1 nie może być rozwiązaniem tego równania
PS: Myślę ,że ten sposób jest prostszy ? ... powodzenia
4 cze 17:26
Eta:
Proponuję jednak 2/ sposób
4 cze 17:27
Bartek: prostszy

a moglbym Cię prosic o rozwiazanie jeszcze jednego badz dwoch zadan ?
4 cze 17:51
Eta: OK
4 cze 17:54