matematykaszkolna.pl
Bardzo prosze o pomoc! Musze zdac ! Bartek: prosze o pomoc, od tego zadania zalezy czy zdam 2x __ = x−2 |x−3|
4 cze 16:11
Eta: Pomagamemotka...... nie płaczemotka.... "chłopaki nie płaczą "
4 cze 16:49
Andrzej: fatalnie to świadczy o szkole w ogóle, jeśli od jednego zadania zależy czy ktoś zda czy nie... szok lekki
4 cze 16:52
Bartek: nie w tym sensie, ze od jednego zadania to zalezy. chodzi o to ze po prostu nie wiem jak sie pozbyc tej wartosci bezwzglednej z mianownika, a jak bede wiedzial jak zrobic to zadanie to zrobie juz wiekszosc na sprawdzianie.
4 cze 16:55
Bartek: Eta dziekuje i cierpliwie czekam emotka
4 cze 16:55
Bartek: według ksiazki ma wyjsc 6 emotka
4 cze 17:07
Eta: 1/ zawsze określamy dziedzinę! Ix −3I ≠0 bo mianownik nie może być zerem więc x≠ 3 to: D= R−{3} 2/ teraz przekształcamy równanie przy takim założeniu tak: Ix −3I*( x −2) = 2x /: ( x −2) przy założeniu ,że x ≠2
 2x 
Ix −3I =

x −2 
wyrażenie po prawej stronie nie może być ujemne , bo moduł jest zawsze ≥0 zatem rozpatrujemy kiedy:
 2x 

≥ 0
 x −2 
2x( x −2) ≥0 => x= 0 lub x = 2 −−− miejsca zerowe funkcji kwadratowej i ramiona paraboli do góry ,więc wartości nieujemne są dla: x€( −∞, 0> U ( 2,∞) i x≠ 3 więc dla: x€ ( −∞,0> U ( 2,3) U (3,∞) teraz mamy rozwiązać równanie:
 2x 
I x −3I =

......... pamiętając o tym wyżej wymienionym przedziale
 x−2 
miejsce zerowe pod modułem jest x = 3 więc dla x€( −∞, 3) opuszczając moduł zmieniamy znaki wyrażenia pod modułem: zatem:
 2x 
x +3 =

x −2 
( −x +3)( x −2)= 2x −x2 −3x −6=0 Δ −−− jest ujemna ( policz i zobaczysz) więc w tym przedziale równanie nie ma rozwiązań teraz rozpatrujemy przedział dla x>3 wyrażenie pod modułem nie zmienia znaków zatem:
 2x 
x − 3 =

x − 2 
podobnie: ( x −3)( x − 2) =2x x2 − 7x +6=0 Δ = 25 Δ=5 zatem: x1 = 6 x2 = 1 −−− to odrzucamy bo nie należy do tego przedziału zatem pozostaje: x = 6 −−−− to jest jedyne rozwiązanie tego równania bo spełnia warunki założenia! Sprawdzenie dla pewnośći:
 2*6 

= 6 −2
 I 6 − 3I 
4= 4 ........ zatem jest OKemotka Powodzenia!
4 cze 17:08
Eta: Nie miałam "ksiązki" ....... i tak wyszło Zadowolony ? Naucz się tego .... starałam się Ci bardzo szczegółowo objaśnić, byś umiał Pani( Panu) wytłumaczyć jak "rozwiązywałeś " PS: Życzę ci spokojnych wakacji....... po zaliczeniu matmyemotka
4 cze 17:11
Bartek: jejku dziekuje ! *
4 cze 17:17
Bartek: Bardzo zadowolony emotka Teraz to na pewno zalicze ! Jestem Twoim dozgonnym dlużnikiem emotka
4 cze 17:19
Eta: Podam też prostsze rozwiązanie: D= R−{3} −−−− wiadomo: x= 3 miejsce zerowe pod modułem. więc rozpatrujemy równanie w dwu przedziałach: 1/ x€ (−∞, 3) 2/ x€ (3,∞) dla 1/ x€(−∞, 3) mamy:
 2x 

= x − 2
  −x +3 
( −x +3)( x −2) = 2x − x2 +3x − 6=0 Δ<0 −−− brak rozwiązań dla: 2/ x€( 3, ∞) mamy:
 2x 

= x − 2
 x −3 
(x−3)( x−2) = 2x x2 − 7x +6=0 Δ= 25 x 1= 6 x2 = 1 teraz należy rozpatrzeć lewą stronę i prawą str. równania: po lewej stronie dla x = 6 masz L=4 P= 4 czyli równanie spełnione ale dla x = 1 mamy:
 2 

= 1 − 2
 2 
zatem 1 ≠ − 1 czyli x = 1 nie może być rozwiązaniem tego równania PS: Myślę ,że ten sposób jest prostszy ? ... powodzenia
4 cze 17:26
Eta: Proponuję jednak 2/ sposóbemotka
4 cze 17:27
Bartek: prostszy emotka a moglbym Cię prosic o rozwiazanie jeszcze jednego badz dwoch zadan ?
4 cze 17:51
Eta: OKemotka
4 cze 17:54