zad
aska: dana jest funkcja o wzorzef9x)=ax+2/x x∊R/0
wyznacz a wiedzac ze do wykresu funkcji nalezy punktp(−2;2)
dla wyznaczonej wartosci a narysuj wykres funkcji i odczytaj dla jakich argumentow f osiaga
wartosci mniejsze od 4
4 cze 19:26
aska: prosze o pomoc
4 cze 19:34
aska: m ktos pojecie?
4 cze 19:56
aska:
4 cze 20:00
4 cze 20:02
aska:
ax+2
f(x)=___________
x
4 cze 20:03
aska: moze ktos pomoc?
4 cze 20:27
aska: bogdan?
4 cze 20:32
aska: nikt nei umie?
4 cze 20:41
aska: ?
4 cze 20:43
aska: ?
4 cze 20:58
aska: moze ktos mi powiedziec jak to zrobic?
4 cze 21:07
Eta:
P(−2,2) podstawiamy za x= −2 f(x)= 2
−2a +2= −4 => −2a= −6 =>
a=3
f( x) = x +
23
narysuj wykres , jest nim prosta ( zrób np ; tabelkę)
rozwiązując nierówność
x +
23 <4
x < 4 −
23
x < 3
13
dla takich x wartości tej funkcji są mniejsze od 4
4 cze 21:19