| 3 | 1 | 1 | ||||
x + 4y − | =2 | + | y−2x | |||
| 4 | 2 | 2 |
wymnóż obie strony (w 1. linijce) przez 4
a potem to x na jedną str, y na drugą, wyznaczasz z jednego równania x bądź y, jak Ci będzie
wygodniej; podstawiasz do drugiego i gotowe
Tak jak podpowiadała damorka
mnożąc obydwa równania przez 4 otrzymasz:
4x +16y −3 = 10 +2y −8x
12y −4x = 8y +2x −1
4y −6x = −1 /*2
14y +12x = 13
8y − 12x = −2
14y +12x = 13
−−−−−−−−−−−−−−−
22y = = 11 => y= 12
więc:
4*12 − 6x = −1
−6x = −3 => x= 12
odp: x = 12 y= 12
wynik zgadza się z odp podaną przez Michała Kas