POMOZCIE PROSZE
EWA: Dwóch robotników może wykonać pewną pracę w ciągu 30 dni. Po sześciu dniach wspólnej pracy
jeden z nich zachorował; drugi samodzielnie dokończył pracę w ciągu 40 dni. W ciągu ilu dni
drugi robotnik wykonałby całą pracę samodzielnie?
4 cze 15:45
Eta:
Witam
| 6 | |
| = 15 −−−−− tę część pracy wykonywali we dwóch
|
| 30 | |
zatem: 1 −
15 =
45 −−− tę część pracy wkonał ten robotnik sam
w ciągu 40 dni
zatem:
45 −−− 40 dni
1 −−−− x dni
−−−−−−−−−−−−−−−
x = 40*
54
x = 50 dni
4 cze 16:03
Ewa: dzięki Eta
4 cze 19:42