drobna pomoc
member: Tim Basia Boguś.
Trzeba wykazać że liczba 354 jest rozwiązaniem równania 24311 − 8114 + 7x = 927
opis działania:
7x = 927 − 24311 + 8114
7x = (32)27 − (35)11 + (34)14
7x= 354 + 355 + 356
7x= 354 (1 −3 + 9 )
7x= 354 x 7 / : 7
x= 354
I teraz nie rozumie skad wzieło się i jak się to oblicza " (1 −3 + 9 ) " z tego działania.
dokładnie to ta linijka 7x= 354 (1 −3 + 9 ) . Prosze o pomoc
4 cze 17:54
member: liczby do potegi sa np trzy do potęgi pięćdziesiątej czwartej. Tylko to tak dziwnie wyszło na
poście
4 cze 17:56
Eta:
4 cze 17:57
tim: Ok ja.
4 cze 17:57
tim: Tam powinno być:
7x = 3
54 −− 3
55 + 3
56
7x = 3
54 − 3
54 * 3 + 3
54 * 9
7x = 3
54 ( 1 − 3 + 9)
4 cze 17:58
member: no tak, szybko pisałem i pomylem sie. to jak z tym nawiasem bedzie ?
4 cze 18:02
tim: Już chyba ci maksymalnie rozpisałem

7x = 3
54 * 1 − 3
54 * 3 + 3
54 * 3
2
7x = 3
54 * 1 − 3
54 * 3 + 3
54 * 9
7x = 3
54 (1 − 3 + 9)
4 cze 18:05
member: dziękuje Tim
4 cze 18:09