Granica funkcji
olcia: Granice funkcji. Bardzo dziękuje za pomoc jeśli ktoś będzie mógł to rozwiązać to są 2 zdania

sin(sin)
lim −−−−−−−−−−−−−
x→0 x
x
2+5x+3 x+2
lim ( −−−−−−−−−−−)
x→+∞ x
2+2
4 cze 15:57
Andrzej: jak napiszesz porządnie te granice to spróbuję Ci policzyć, tak to nie wiem za bardzo o co
chodzi...
4 cze 17:18
olcia:
x2+5x+3 x+2
lim (−−−−−−−−−) ↑ a to jest do potęgi x+2
x→+∞ x2+2
↑
↑to wszystko jest w nawiasie
Przepraszam ale nie potrafie inaczej napisać tej granicy
4 cze 19:18
olcia: jeśli możesz to jeszcze 2 zadania
1
(
√x)`= −−−−−−−−
2
√x
(x
6)`=6x
5
Bardzo dziękuje
4 cze 19:26
Andrzej: zaczynam pisać to pierwsze, jest dużo więc będę pisał bez szczegółowych obliczeń w środku
4 cze 19:36
Andrzej: to jest wyrażenie typu 1
∞, takie granice liczy się w ten sposób, że logarytmuje się je, liczy
granicę g tego co wyjdzie, wtedy granicą danego wyrażenia jest e
g.
po zlogarytmowaniu i wyciągnięciu wykładnika mamy
żeby zastosować regułę de l'Hospitala zamieniam na ułamek
| | 0 | |
| , czyli wyrażenie nieoznaczone typu |
| . |
| | 0 | |
Delopitalujemy i wychodzi granica równa 5. Zatem szukaną granicą jest e
5
4 cze 19:42
Andrzej: Jak masz jakieś pytania albo chcesz sprawdzić obliczenia pośrednie to pisz, ja mam je na
kartce.
A te dwa następne zadania... o co w nich chodzi ?
4 cze 19:44
olcia: Widze że pasjonuje Cie matematyka

W tym drugim masz za nawiasem prim ` chodzi o własności pochodnych
4 cze 19:53
Andrzej: no ale ja widzę tam policzone pochodne, nie wiem jakie jest polecenie
4 cze 19:54
olcia: Jeśli możesz to napisz mi te obliczenia pośrednie do tego poprzedniego zadania
4 cze 19:55
olcia: Dlatego ja też mam z tym problem nie było mnie na wykładach i mam tylko zadania spisane. Więc
chyba nic z tego

Może chodzi o pochodne funkcji elementarnych
4 cze 19:59
Andrzej: od momentu jak zamieniłem na ułamek i delopitaluję
| | 5x2+2x−10 | |
pochodna licznika wyszła mi − |
| |
| | (x2+2)(x2+5x+3) | |
| | 1 | |
pochodna mianownika − |
| |
| | (x+2)2 | |
i dalej już nie liczyłem tylko oczami duszy zobaczyłem że jak podzielę jedno przez drugie
wyjdzie ułamek który w liczniku i mianowniku ma wielomiany czwartego stopnia, więc granica
jest równa stosunkowi współczynników przy x
4 , czyli 5 : 1 czyli 5
4 cze 20:00
olcia: Oblicz pole obszaru ograniczonego krzywymii
y−x3=0 oraz y−4x=0
Mam jeszcze takie zadanie
Tych zadań to chyba mam ze 20
4 cze 20:01
Andrzej: no ale musi być jakieś polecenie do tego
to są pochodne funkcji typu xn, i oblicza się je ze wzoru (xn)' = nxn−1
4 cze 20:03
Andrzej: a w jakiej to szkole Cię tak męczą ?
4 cze 20:04
olcia: Polecenia nie mam ale chodzi o ten wzór
4 cze 20:06
Andrzej: A całkować panna umiesz ? Nie umiem zrobić rysunku, tzn. nie wiem jak się tu rysuje krzywe, mam
nadzieję że sama umiesz sobie narysować wykresy y=x3 i y=4x w jednym układzie współrzędnych.
Zobaczysz wtedy (zresztą powinnaś to też obliczyć) że punkty wspólne są dla x ∊{−2,0,2} i że
powstałe dwa obszary są przystające. Trzeba zatem policzyć
2∫20 (4x−x3)dx
powinno wyjść 8 chyba o ile się nie walnąłem gdzieś.
4 cze 20:13
olcia: Panna ma proble z całkowaniem i z matematyką bo nie miała jej od 10 lat
4 cze 20:18
olcia: jeśli chodzi o szkołe to Wyższa Szkoła Biznesu
4 cze 20:19
Andrzej: to musiało Cię nieźle przycisnąć skoro za takie rzeczy się bierzesz... a może to w ramach
gimnastyki umysłu ?
4 cze 20:20
Andrzej: aha

to jak z tą całką, umiesz ją policzyć czy też napisać ? może wzór przypomnę
4 cze 20:22
olcia: Tak gimnastyka umysłu

W następnym semestrze mam statystyke to dopiero się nagimnastykuje
4 cze 20:23
olcia: jeśli możesz napisać
4 cze 20:24
olcia: Przydałoby się postawić kawe za pomoc
4 cze 20:25
Andrzej: | | x4 | |
2∫20 (4x−x3) dx = 2[2x2− |
| ]20 = 2(8−4) = 8 |
| | 4 | |
4 cze 20:26
Andrzej: hmmm... kawa z taką przemiłą businesswoman to mogłoby być wydarzenie nie pozbawione emocji
4 cze 20:31
olcia:
4 cze 20:36
olcia: Przepraszam Cię bardzo ale się dziś nie odezwe bo właśnie zbieram się do pracy

Jutro po południu będe i się odezwę.
Jeśli będziesz tak upszejmy zrobić reszte tych zadań będe bardzo wdzięczna
4 cze 20:39