4 i logx= 3√logx
oraz
2x+4 − 4 > 15
D
Bartek ?
zad 1/ tak jak poprzednio
D= R−{0} dla x<0 zmieniasz znak pod modułem
| 1 | |
= x +2
| |
| −x |
| 1 | ||
= −1 +2
| ||
| I −1I |
| 1 | ||
= x +2
| ||
| x |
| 1 | ||
= −1 +√2 +2
| ||
| −1 +√2 |
| 1 | ||
= 1 +√2
| ||
| −1+√2 |
| 1( √2+1) | ||
L= | =
| |
| (√2+1)*(√2 − 1) |
−1 −√2 −−−− jest liczbą ujemną więc nie znajduje się w przedziale ( 0, +∞)
− 1 +√2 ≈ −1 + 1,41 ≈ + 0,41 −−− więc jest dodatnia
czyli należy do tego przedziału
Rozumiesz już to?
?
Już jestem.....
zad1)
4 − logx = 3*√logx
W imię ojca i syna ........... dziedzina
tak rozpoczynamy też rozwiązywanie równań z logarytmami
x >0 i logx ≥0 => x>0 i logx ≥log1 => x ≥ 1
więc D= <1, ∞)
teraz podnosimy obydwie strony równaia do kwadratu:
( 4 − logx)2 = 9*logx
16 − 8logx + log2x − 9logx=0
log2x − 17logx +16=0
stosujemy podstawienie:
logx = t log2x = t2
t2 −17 t +16=0 ....... rozwiąż
otrzymasz t1= 1 t2= 16
to logx= 1 lub logx= 16
to: x= 10 lub x= 1016
Przy podnoszeniu do kwadratu pojawiają się rozwiązania fałszywe
należy zatem zawsze sprawdzić jakie są prawdziwe rozwiązania:
dla x = 10 mamy:
4 − 1 = 3*1 3=3 −−− więc x = 10 jest rozwiązaniem
bo jest > 1
dla x= 1016
mamy:
4 − 16 = 3*4
− 12 ≠ 12 −−− więc x = 1016 −−− jest rozwiązaniem fałszywym
ODP: x = 10 −−− to jest jedyne rozwiązanie.
zad2/
2x *24 − 4 > 15
2x *16 > 19
| 19 | ||
2x > | ||
| 16 |