proszę o pomoc.... Oblicz pole i obwód trójkąta.
;;;: Kąty przy podstawie trójkąta mają miarę 60 i 30 stopni, a wysokość poprowadzona do tej podstawy
ma długość 6√3. Oblicz pole i obwód tego trójkąta.
4 cze 20:35
;;;::
4 cze 21:00
;;;::
4 cze 21:31
;;;::
4 cze 21:54
;;;:: ...
4 cze 22:25
Bogdan:

| 6√3 | | 6√3 | | √3 | |
| = sin60o ⇒ |
| = |
| stąd oblicz a. |
| a | | a | | 2 | |
| 6√3 | | 6√3 | | 1 | |
| = sin30o ⇒ |
| = |
| stąd oblicz b. |
| b | | b | | 2 | |
Mając a oraz b obliczysz długość c z twierdzenia Pitagorasa.
4 cze 22:56