Zadanie maturalne
agnez: Proszę o pomoc! W układzie współrzędnych narysuj okrąg (x+2)2 + (y−3)2=4 oraz zaznacz punkt
A=(0;−1), prosta x=0 jest jedną ze stycznych do tego okręgu przechodzącą przez punkt A.
Wyznacz równanie drugiej stycznej do tego okręgu przechodzącej przez punkt A.
4 cze 19:41
Basia: Pomagam
4 cze 19:46
Basia:
Jeżeli prosta k jest styczna do okręgu to układ równań:
równanie prostej
równanie okręgu
musi mieć dokładnie jedno rozwiązanie.
Prosta ma równanie
y = ax+b
A∊k
−1=a*0+b
b = −1
k: y = ax−1
(x+2)2+(ax−1−3)2 = 4
x2+4x+4+(ax−4)2−4=0
x2+4x+4+a2x2−8ax+16−4=0
(a2+1)x2+4(1−2a)x+16=0
Δ= [4(1−2a)]2−4*(a2+1)*16
Δ= 16(1−2a)2−16*4*(a2+1)
Δ=16(1−4a+4a2−4a2−4)
Δ=16(−4a−3)
Δ=0 ⇔ −4a−3=0 ⇔ −4a=3 ⇔ a=−34
k: y = −34x−1
4 cze 19:54
agnez: Dziękuję baardzo
4 cze 20:19